icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Πρόκειται για το τελευταίο καταφύγιο αμάχων – Ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

Εντολή προς τον ισραηλινό στρατό για την εκπόνηση διπλού σχεδίου εκκένωσης των αμάχων από τη Ράφα, έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η συντριβή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς στη νότια πόλη της Γάζας.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας για τον πόλεμο του Ισραήλ στον Παλαιστινιακό θύλακα.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς να εξοντώσουμε τη Χαμάς και να αφήσουμε τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα» και αυτό απαιτεί επίσης «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες», επισημαίνει το γραφείο του Νετανιάχου σε ένα δελτίο Tύπου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Παρασκευή (9/2) μία φονική αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ράφα, της τελευταίας περιοχής του θύλακα όπου οι κάτοικοι της Γάζας έχουν βρει καταφύγιο.

Το σχέδιο της επίθεσης στη Ράφα έχει επικρίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τον μεγάλο αριθμό νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων, σε περίπτωση που υπάρξει προώθηση στην πόλη.

Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα έχει αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ απείλησε να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση εναντίον της πόλης, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε την Πέμπτη (8/2) πως δεν θα στηρίξει καμία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η δεινή κατάσταση των αμάχων και ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως «υπερβολική».

Επίθεση σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

Την ίδια στιγμή, την Παρασκευή (9/2) οι ισραηλινές δυνάμεις εφόρμησαν εναντίον ενός νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, που διαχειρίζεται το ίδρυμα.

«Οι (ισραηλινές) δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ και άρχισαν να το ερευνούν», «δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με τις ομάδες μας στο εσωτερικό», ανέφερε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το θέμα, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί.

Το νοσοκομείο Αλ Αμάλ βρίσκεται εν μέσω των μαχών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς. Την Πέμπτη (8/2), η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για «σφοδρούς βομβαρδισμούς» και «πυρά από βαρύ πυροβολικό» περιμετρικά των εγκαταστάσεων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητάει εδώ και πολλές ημέρες την προστασία του νοσοκομείου και την τροφοδότησή του με προμήθειες, επισημαίνοντας τις ελλείψεις οξυγόνου, φαρμάκων και καυσίμων.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Ερυθρά Ημισέληνος έκανε γνωστό πως 8000 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο Αλ Αμάλ απομακρύνθηκαν από εκεί.

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ διακρίνεται ένας γιατρός να σπρώχνει ένα φορείο στο οποίο βρίσκεται ξαπλωμένη μια ηλικιωμένη σε έναν κατεστραμμένο δρόμο.

Περίπου 40 εκτοπισμένοι, 80 ασθενείς και 100 εργαζόμενοι έχουν παραμείνει στο νοσοκομείο μετά την εκκένωση, ανέφερε τη Δευτέρα η Ερυθρά Ημισέληνος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ