icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ανελέητο το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τη Δευτέρα τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε σπίτια και τζαμιά. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ απείλει με νέα χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα, όπου οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας είναι πλέον εγκλωβισμένοι στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Στη Σαουδική Αραβία έφτασε σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να προωθήσει την προσωρινή παύση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και να συμμετάσχει στην προσπάθεια να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την πέμπτη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβρη που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Πάνω από 27.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Η πρόταση για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός προβλέπει εκεχειρία για τουλάχιστον 40 ημέρες, ενώ οι μαχητές θα απελευθερώσουν τους υπόλοιπους ομήρους από τους 253 που είχαν αιχμαλωτίσει κατά την φονική επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι 2,3 εκατ. κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επιπλέον, τα ισραηλινά άρματα μάχης προελαύνουν εδώ και δύο εβδομάδες στο Χαν Γιουνίς, η οποία ήδη φιλοξενούσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα. Οι μάχες έχουν επίσης αναζωπυρωθεί στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες. Οι Παλαιστίνιοι περιέγραψαν σφοδρές μάχες στην πόλη της Γάζας, ιδίως στις δυτικές περιοχές της κοντά στις ακτές της Μεσογείου, οι οποίες είχαν δεχθεί βομβαρδισμούς από ισραηλινά πολεμικά πλοία.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανέσυραν τα πτώματα 14 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε χτύπημα στο Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι τις τελευταίες ημέρες οι διασώστες δεν μπορούν να προσεγγίσουν πολλούς από τους νεκρούς και τους τραυματίες στην πόλη.

Παρακολουθήστε LIVE τις εξελίξεις στη Γάζα:

Σύμφωνα με τις αρχές στη Γάζα, περισσότεροι από 27.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες άλλοι νεκροί δεν έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια. Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι έχει σκοτώσει 10.000 ενόπλους μαχητές και ότι έχουν σκοτωθεί 226 ισραηλινοί στρατιωτές, εκτός από τους 1.200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση, αλλά θα σήμαινε ότι το Ισραήλ θα σταματούσε χωρίς να έχει επιτύχει τον «διακηρυγμένο στόχο» του να εξοντώσει τη Χαμάς. Ορισμένα ακροδεξιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου έχουν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν παρά να υποστηρίξουν μια τέτοια συμφωνία.

Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Deir Al Balah, στη Λωρίδα της Γάζας,
Το Ισραήλ συνεχίζει τις σφοδρές στρατιωτικές επιδρομές στη Γάζα / Πηγή: EPA/MOHAMMED SABER

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι έχει δεσμευθεί για την «ολοκληρωτική νίκη» λέγοντας πως οποιαδήποτε παύση στις μάχες θα ήταν προσωρινή – και μόνο για όσο διάστημα οι μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η Χαμάς από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε εκεχειρία ή να απελευθερώσει τους ομήρους της αν δεν λάβει εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη Γάζα και θα τερματίσει τον πόλεμο.

Κραυγή αγωνίας από ΟΗΕ

Διεθνείς οργανισμοί αρωγής και ο ΟΗΕ δήλωσαν ότι φοβούνται ότι οι ανθρωπιστικές συνέπειες στη Γάζα θα είναι καταστροφικές, καθώς δεν θα έχει απομείνει μέρος για να διαφύγουν οι κάτοικοι.

Υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες νεκροί δεν έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια στη Γάζα

Οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι μια νέα επίθεση στη Ράφα θα τους οδηγήσει μια για πάντα έξω από τον θύλακα, στην Αίγυπτο, η οποία απορρίπτει κάθε προσπάθεια να τους αναγκάσει να περάσουν απέναντι. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο στρατός θα συντονιστεί με την Αίγυπτο και θα αναζητήσει τρόπους εκκένωσης των περισσότερων εκτοπισμένων προς τα βόρεια, πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή της και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια εάν δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας. «Χρειάζεται επειγόντως ασφαλής και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση παντού, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο X.

Νωρίτερα σήμερα ένα φορτηγό που μετέφερε προμήθειες τροφίμων χτυπήθηκε από το ναυτικό του Ισραήλ. Το φορτηγό περίμενε να μετακινηθεί στη βόρεια Γάζα, όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ γνωστοποίησε πως οι οικογένειες εντός και εκτός καταφυγίων στη Ράφα και το Χαν Γιουνίς χρειάζονται 50.000 σκηνές για τον κρύο καιρό, 200.000 σετ κλινοσκεπασμάτων, 200.000 κιτ στεγανοποίησης, 200.000 κιτ χειμωνιάτικου ρουχισμού και ξυλεία για την στήριξη των εκτοπισμένων για την κατασκευή αυτοσχέδιων καταφυγίων.

«Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι είναι η έλλειψη εργαλείων ώστε να μπορέσουν να στήσουν τις σκηνές τους και να προστατευθούν από τη βροχή και τις πλημμύρες, σημείωσε ο οργανισμός, καθώς το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο εργαλείων στον πολιορκημένο θύλακα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει επίσης ότι εκατοντάδες οικογένειες εκτοπισμένων εγκαταλείπουν το νοσοκομείο al-Amal και την έδρα της PRCS στο Khan Younis «αφού πολιορκούνται για περισσότερες από δύο εβδομάδες από τις δυνάμεις κατοχής, μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρόμου και πανικού λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και πυροβολισμών».

«Αναγκαία η ολοκληρωτική νίκη»

Από την πλευρά του, τέλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μια «ολοκληρωτική νίκη» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θα επιφέρει «καίριο πλήγμα», όχι μόνο στη Χαμάς, αλλά και στο Ιράν και τους συμμάχους του.

«Η ολοκληρωτική νίκη είναι αναγκαία γιατί αυτή εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ (…). Μια ολοκληρωτική νίκη θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον “άξονα του κακού” που είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και φυσικά η Χαμάς», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνάντηση με στρατιωτικούς, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Χωρίς μια τέτοια νίκη», πρόσθεσε, «οι Ισραηλινοί που έχουν εκτοπιστεί δεν θα επιστρέψουν σπίτια τους. Η επόμενη σφαγή θα μπορούσε να είναι απλά θέμα χρόνου και το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι θα αποκτήσουν κέρδη εδώ και θα καταστρέψουν τη Μέση Ανατολή».

Με πληροφορίες από Reuters, Αljazeera, CNN