Γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα, τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα. Στην εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών από την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αναφέρθηκε η Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον διχασμό που επικρατεί στην κοινή γνώμη. Αρνητικό το ΚΚΕ

Η συναίνεση είναι αυτό που κυριαρχεί κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπως διαφαίνεται από τις αρχικές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Για ακόμα μία μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, η οποία κατά την εισήγησή της, διευκρίνισε «τι κάνει και τι δεν κάνει» το σχέδιο νόμου.

«Πρώτον, εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, και δεύτερον, προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών», είπε χαρακτηριστικά.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι το σχέδιο νόμου δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών και δεν κάνει καμία αναφορά σε «γονέα 1» ή «γονέα 2», «αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα», όπως είπε.

Η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα, συμμετέχει στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Επεξεργασία νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» με εισηγήτριες τις Μαρία Συρεγγέλα και Έλενα Ακρίτα, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή
Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα εξήγησε τι κάνει και τι δεν κάνει το νομοσχέδιο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στη συνέχεια διερωτήθηκε τι είναι αυτό που προκαλεί προβληματισμό και συνέχισε θέτοντας τα ερωτήματα, τα οποία και απαντά το νομοθέτημα:

«Δεν πρέπει όταν ένα παιδί ζει με ένα ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας, το παιδί να μην στερηθεί τα κληρονομικά δικαιώματά του; Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευση και για την υγεία του, να μπορεί να το φροντίσει εάν μπει στο νοσοκομείο; Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι και το ζευγάρι χωρίσει, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να έχει υποχρέωση διατροφής για το παιδί και να μπορεί να συμμετέχει στην ανατροφή του;».

Δύο σημεία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν σημεία που αν δεν βελτιωθούν θα προκαλέσουν δικαστικές διαμάχες και εν τέλει την ανάγκη μίας νέας νομοθετικής διόρθωσης, διότι «όσοι βλάπτονται, θα πάνε στο δικαστήριο και θα δικαιωθούν».

Κάθε αναφορά σε ομόφυλα ζευγάρια ή πρόσωπα του ιδίου φύλου εισάγει νέα ζητήματα σεξισμού παραβλέποντας τα δεδομένα που ήδη ο νόμος 4491/2017 έχει επιλύσει, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει να αντικατασταθεί κάθε αναφορά σε «ομόφυλα» με την έκφραση «πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου».

Το δεύτερο σημείο αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ανδρών να καταφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

«Για ποιο λόγο ένα ζευγάρι, με τι δικό σας νόμο, θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά στο εξωτερικό, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό στην Ελλάδα;», σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα, συμμετέχει στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Επεξεργασία νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» με εισηγήτριες τις Μαρία Συρεγγέλα και Έλενα Ακρίτα, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα εξήγησε τη στάση του κόμματός της στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να διευκρινίσει πρώτον, αν θα απαλείψει τον όρο «ομόφυλα» από το νομοσχέδιο και τον αντικαταστήσει από «τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου» και αν θα απαλειφθεί η ανάγκη «αυτοανακήρυξης προσώπων, ως ετερόφυλα ή ομόφυλα».

Δεύτερον, επιβάλλεται η ρύθμιση ζητημάτων τέκνων όταν οι γονείς, είτε ανάδοχοι είτε φυσικοί ή θετοί, αλλάζουν τη δική τους έμφυλη ταυτότητα.

Τρίτον, επιβάλλεται ρητή διάταξη εξίσωσης σε κάθε σχέση ασφάλισης, κοινωνικής μέριμνας, και κοινές φορολογικές δηλώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει πώς θα χειριστεί τη συγκεκριμένη διάταξη.

Τέταρτον, επιβάλλεται ρητή μνεία εφαρμογής των δικονομικών διατάξεων, όπως για παράδειγμα η προνομιούχος θέση μάρτυρα συζύγου, για κάθε έγγαμο ζευγάρι. Και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει πώς θα το χειριστεί.

«Σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει μια έστω και ατελή, έστω και σε ορισμένα σημεία της πρόδηλα προβληματική ρύθμιση για τα δικαιώματα στον γάμο», επεσήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πάντως σημείωσε ότι έστω και με σημαντική καθυστέρηση, η νομική κατοχύρωση στην ισότητα στον γάμο αποτελεί σημαντική αλλαγή στη χώρα μας.

Χρηστίδης: Το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

«Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται, όπως κάποιοι λένε για να κερδίσουν λίγες ψήφους, από την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ελληνική οικογένεια και το μέλλον των νέων ανθρώπων απειλείται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, δίνοντας το στίγμα της θέσης του κόμματός του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε μία θρησκεία τι θα αναγνωρίζει και τι όχι ως γάμο

Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανεξαρτήτως των λόγων που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ευθύνες «για τον διχασμό που επικρατεί στην κοινή γνώμη».

Υποστήριξε δε ότι το νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο δεν προέκυψε ως μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα υφιστάμενων διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά ως μια προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου τής κυβέρνησης να παρουσιάσουν τον κ. Μητσοτάκη ως προοδευτικό και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτικό.

Ακόμη τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε μία θρησκεία τι θα αναγνωρίζει και τι όχι ως γάμο, και καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα σύγχρονο κράτος τι θα αναγνωρίζει και τι όχι ως πολιτικό γάμο, ξεκαθαρίζοντας πως η μόνη διάκριση και απαγόρευση που είναι θεμιτή και οφείλουμε να διατηρήσουμε είναι η απαγόρευση τέλεσης γάμου, προφανώς ανάμεσα σε ανηλίκους.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ένας γάμος δεν συνεπάγεται και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας και προσέθεσε ότι το δικαίωμα για να υποβάλλουν σήμερα αίτηση τεκνοθεσίας έχουν όλοι οι ενήλικες άνθρωποι, ανεξάρτητα αν είναι παντρεμένοι ή παντρεμένες, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και δεκαετίες τώρα, αυτό που εξετάζεται από τους κατάλληλους επιστήμονες είναι σε κάθε περίπτωση τεκνοθεσίας να υπηρετούνται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ανηλίκων.

«Όχι» από το ΚΚΕ

Πρώτος και βασικός λόγος για την άρνηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και προσέθεσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα.

Βουλευτές παρίστανται στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Επεξεργασία νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» με εισηγήτριες τις Μαρία Συρεγγέλα και Έλενα Ακρίτα, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή
Θανάσης Παφίλης και Βιβή Δάγκα στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Αυτή η ανάγκη έχει αντικειμενική βάση την αλλησυμπληρούμενη σχέση μητρότητας πατρότητας και προφανώς αυτή η σχέση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας και τη βιολογική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην αναπαραγωγή του είδους», είπε η κυρία Δάγκα και υπογράμμισε ότι η βάση της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα του παιδιού.

«Διαμορφώθηκε μια κάλπικη διαχωριστική γραμμή. Ότι δηλαδή όποιος συμφωνεί με το νομοσχέδιο είναι προοδευτικός και όποιος διαφωνεί είναι με την Ακροδεξιά και την Εκκλησία. Καταλαβαίνουμε την προσπάθεια σας να συσκοτίσετε το πραγματικό σας κίνητρο», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.

Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκει να ξεπλύνει την αντιλαϊκή της πολιτική ιδιαίτερα στη συνείδηση της νεολαίας, διότι την ίδια ώρα φέρνει απανωτά νομοσχέδιο που τσακίζουν κάθε κοινωνικό της δικαίωμα, όπως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Είναι πρόκληση η προσπάθεια που γίνεται να ταυτίζεται η επιστημονική θέση του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει και την ταξικότητα, με την αναχρονιστική σκοταδιστική τοποθέτηση της Εκκλησίας, για να κρυφτεί η συντηρητική λογική του νομοσχεδίου, που υπερασπίζεται την πυρηνική οικογένεια ως θεμελιακή οικονομική κοινωνική μονάδα, που απλώς θέλετε να την επεκτείνετε και σε άλλες μορφές συμβίωσης», είπε η Βιβή Δάγκα.

Ελληνική Λύση: Το νομοσχέδιο διχάζει την κοινωνία

«Η Νέα Δημοκρατία έρχεται με το νομοσχέδιο αυτό να διχάσει την κοινωνία και σε κάθε περίπτωση να αλλοιώσει νοήματα και αξίες αιώνων» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης.

Υποστήριξε ότι η επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, τουλάχιστον όπως εισάγεται, συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και το επιτρεπτό της υιοθεσίας τέκνων από αυτά και, με βάση την συλλογιστική αυτή, εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο αυτά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουν ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους.

Βέλη Νέας Αριστεράς σε ΚΚΕ κι Ελληνική Λύση

«Προκαλούν απορία μαργαριτάρια, όταν προέρχονται από το ΚΚΕ», σχολίασε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς και προσέθεσε ότι στη ρητορική του ΚΚΕ «ο Θεός αντικαταστάθηκε από τη φύση, απονέμει κι αρνείται δικαιώματα» και «η φύση γίνεται θεμέλιο κανονιστικότητας, η φύση απονέμει δικαιώματα, η φύση αρνείται δικαιώματα, η φύση γίνεται δικαστήριο».

Για το επιχείρημα ότι η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια βάλει το ανδρικό ή το μητρικό πρότυπο (επιχείρημα της Ελληνικής Λύσης), ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι σήμερα η υιοθεσία επιτρέπεται και από έναν μόνο γονέα, που μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα.

«Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση των μονογενεϊκών οικογενειών, δεν βάλλεται το ανδρικό ή το μητρικό πρότυπο;», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.

Σήμερα είναι μια μέρα νίκης των κινημάτων υπεράσπισης και κατοχύρωσης ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα από την αναγνώριση του γάμου για όλα τα άτομα, θα πω εγώ, και όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια, και αυτό είναι μια παρατήρηση που πρέπει να τη δείτε κύριε Σκέρτσο», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η Νίκη

«Η Νίκη, ο πρόεδρος της και οι βουλευτές της, την ύστατη αυτή στιγμή, καλούμε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει. Αρκετά διαίρεσε την κοινωνία και το κόμμα του. Να αποσύρει το νομοσχέδιο. Καλούμε επίσης τους υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων, που για λόγους συνειδήσεως είναι αντίθετοι, να μην υποχωρήσουν. Να έρθουν στην ολομέλεια και να μιλήσουν, να καταψηφίσουν, να μην κρυφτεί κανένας στην αποχή ή πίσω από καμία ίωση», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Γιώργος Αποστολάκης.

Ο βουλευτής ανέφερε, εκ προοιμίου, ότι η Νίκη και οι άνθρωποι της, με την θέση τους, δεν αντιμάχονται όσους «αποκλίνουν» σεξουαλικά από την «παραδοσιακή και ευλογημένη ετερόφυλη σχέση», δεν επιζητεί τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, ούτε κάθε είδους διακρίσεις σε βάρος τους και δεν διακατέχεται από πνεύμα αποστροφής ή μίσους. Αντίθετα, η Νίκη τους «αγαπά» ως «εικόνες Θεού», το ίδιο πολύτιμες «αλλά την απόκλισή τους την απορρίπτει γιατί, κατά την ορθόδοξη πατερική διδασκαλία, γεννά ένα πάθος που είναι εμπόδιο στη σωτηρία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ