icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, Πέμπτη (01/02) κατατίθεται στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Η χώρα μας θα προστεθεί στον κατάλογο των 36 χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο

Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου θα κληθούν στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς. Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου. Τα σχόλια μάλιστα των πολιτών ξεπέρασαν τις 7.000, εκφράζοντας τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο.

Κατά την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει θέμα ισότητας τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο προσθέτει «δικαιώματα σε μερικούς, δεν αφαιρεί από τους πολλούς».

Οι τριγμοί και οι ζυμώσεις

Ωστόσο το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης και παραμένει άγνωστος Χ ο αριθμός των βουλευτών που θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει θέσει ως πήχη τον αριθμό των 120 βουλευτών, ενώ αναμένεται αρκετοί βουλευτές να επιλέξουν το δρόμο της αποχής από την ψηφοφορία. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβάλλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Όπως όλα δείχνουν υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ δριμεία επίθεση με ομοφοβικές κορώνες έχουν εξαπολύσει τα κόμματα της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και το ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο προωθεί την «εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας» και ότι με τις νέες ρυθμίσεις «παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας – πατρότητας, ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στον πυρήνα του, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Αντιθέτως, δεν επεκτείνεται το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετη μητρότητα) στα ζευγάρια ανδρών.

Pride Parade στο San Diego της Καλιφόρνια το 2017

Αναφορικά με το θέμα της υιοθεσίας, ο υπουργός Επικρατείας και εισηγητής του νομοσχεδίου Άκης Σκέρτσος, ξεκαθάρισε πως «η νομοθέτηση της ισότητας στο γάμο, αυτόματα συνεπάγεται ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας. Εξ ου και δεν υπάρχει ξεχωριστό άρθρο για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στο νομοσχέδιο» εξήγησε.

Αυτό, επίσης, που ήδη ισχύει, είναι ότι ΛΟΑΤΚΙ συμπολίτες μας ήδη αποκτούν παιδιά, ανέφερε, και μάλιστα μέσω τριών οδών: Είτε μόνες γυναίκες, νομίμως, και μέσω τράπεζας σπέρματος, είτε μόνοι άνδρες ή γυναίκες, μέσω υιοθεσίας, είτε Έλληνες στο εξωτερικό, μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή υιοθεσίας. «Με την υιοθεσία δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά», επισήμανε.

Αναγνώριση του γάμου σε 36 χώρες

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει νομοθετηθεί σε 36 χώρες. Από αυτές οι 20 είναι στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 15 ανήκουν στην ΕΕ.

Έτσι η χώρα μας θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αυτή επιτρέπεται σε 39 χώρες στον κόσμο, δηλαδή 3 παραπάνω χώρες από αυτές που αναγνωρίζουν τον γάμο. 23 από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι μέλη της ΕΕ.

Η στάση της κοινωνίας

Δεκτική στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μοιάζει η πλειοψηφία της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκοπήσεις, ωστόσο το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια δεν τυγχάνει μεγάλης υποδοχής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, το 62% δηλώνει ότι «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ» με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ το 36% απαντά «διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ». Στο ερώτημα για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, το 69% των ερωτηθέντων εκφράζει τη διαφωνία του, με μόλις το 30% να δηλώνει σύμφωνο.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη αφού το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι μάλλον διαφωνεί και σίγουρα διαφωνεί. Στο ερώτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, μόλις το 30,1% δηλώνει υπέρ, ενώ το 48,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ το 46,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Παρόμοια εικόνα για την άποψη της κοινωνίας σκιαγραφεί και δημοσκόπηση της GPO για το STAR, με το 49,1% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το 48,3% να δηλώνει κατά. Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες είναι αντίθετοι σε ό,τι αφορά την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, με ποσοστό της τάξεως του 69,7%.

Όχι από την εκκλησία

Την αντίθεσή της στη νομοθέτηση γάμου μεταξύ ομοφύλων εξέφρασε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με αφορμή το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει πως «όχι μόνο δεν μπορεί να σιωπήσει, αλλά πρέπει να μιλήσει από αγάπη και φιλανθρωπία σε όλους. Γι’ αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος στην πρόσφατη απόφασή της με ομόφωνο και ενωτικό τρόπο, για λόγους τους οποίους αιτιολόγησε, δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο».

Μάλιστα με εγκύκλιο που έστειλε για να διαβαστεί την την προσεχή Κυριακή στους ναούς -μεταξύ άλλων- αναφέρει πως η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί «τον λεγόμενο ομοφυλοφιλικό γάμο» καθώς αποτελεί «ανατροπή του χριστιανικού γάμου και του θεσμού της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας».