icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το τελικό crash test έναντι του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα περάσει σήμερα η κυβέρνηση, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί απόψε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που επεκτείνει το δικαίωμα και στα ομόφυλα ζευγάρια. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας – ωστόσο, ορατές είναι και οι «ρωγμές» στην κοινοβουλευτική συνοχή στα περισσότερα από τα κόμματα που θα το υπερψηφίσουν.

Οι επαφές και οι ζυμώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να μείωσαν τις απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Υψηλός, ωστόσο παραμένει ο αριθμός όσων επιμένουν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Παρόλο που στην Κ.Ο της Ν.Δ δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ενθαρρύνει με δηλώσεις του την επιλογή της αποχής έναντι της καταψήφισης.

Τα «όχι» και οι «απόντες»

Ο πρωθυπουργός, Κυριακος Μητσοτάκης, θα ανέβει στο βήμα στις 13:00, όπου αναμένεται να υπογραμμίσει πως η Πολιτεία κατοχυρώνει την ισότητα όλων των πολιτών, με πρώτιστο στόχο την προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.

Τη διαφωνία του, ωστόσο, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα εκφράσει, ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στις 18:00 το απόγευμα.

Μέχρι τώρα, τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 51 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ είτε θα πουν «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία είτε θα απέχουν, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε ορισμένοι να μετακινηθούν από το «όχι» στην αποχή, και άλλοι από την αποχή στην υπερψήφιση.

Συνολικά 19 βουλευτές, τάσσονται κατά του νομοσχεδίου. Οι βουλευτές της ΝΔ που αναμένεται να το καταψηφίσουν είναι οι: Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Άννα Καραμανλή, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Μάριος Σαλμάς, Θόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης και Στέφανος Γκίκας.

Μεγάλος θεωρείται και ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που προσανατολίζονται στην αποχή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 4 κυβερνητικά στελέχη, με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή. Υπενθυμίζεται πως το Μέγαρο Μαξίμου είχε καλύψει απόλυτα τον υπουργό Επικρατείας.

Ωστόσο, η στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Κελέτση και του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, αν και δεν έχει δημιουργήσει αντιδράσεις προς το παρόν, μπορεί να φέρει εξελίξεις στο μέλλον.

Από το «όχι» προς την αποχή μετακινήθηκε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε στη Βουλή πως, παρότι διαφωνεί, δεν θέλει με τη στάση του «να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους».

Από την ψηφοφορία θα απέχουν, επίσης, οι Νότης Μηταράκης, Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Οικονόμου, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιάννης Τραγάκης, Γιώργος Βλάχος, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Παπασωτηρίου, Μιχάλης Λιβανός, Μάρκος Καφούρος, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Καλλιάνος, Διονύσης Ακτύπης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Καββαδάς και Γιάννης Γιάτσιος.

Μεταξύ αποχής και υπερψήφισης φέρονται ως ώρας οι Λάκης Βασιλειάδης, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Θανάσης Λιούτας.

Η αντιπολίτευση

Προβλήματα συνοχής πιθανότατα θα αντιμετωπίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεγαλύτερη αντίδραση να προέρχεται από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος διαφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως θα υπάρξουν συνέπειες για όσους βουλευτές καταψηφίσουν η απέχουν από την ψηφοφορία. Σκεπτικοί παραμένουν μέχρι τώρα και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίνα Κασσιμάτη και Μίλτος Ζαμπάρας.

Προβληματισμός επικρατεί και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: Οι βουλευτές έχουν ήδη συνεδριάσει αρκετές φορές ώστε, με την συμβολή νομικών και ειδικών, να μπορέσουν να καμφθούν οι ενστάσεις που υπάρχουν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από την Κ.Ο να επιδείξει ενιαία στάση, ενώ εκτιμάται πώς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει καταψήφιση.