icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αύριο οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών - Η στάση των κομμάτων

Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής ικανοποιώντας ένα πάγιο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τα κόμματα που στηρίζουν το δικαίωμα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι πλειοψηφικά εντός της Βουλής, χωρίς να λείπουν ωστόσο οι ομοφοβικές και συντηρητικές φωνές, με τα κόμματα της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης να καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία και απορρίφθηκε.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «γιατί απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και απέναντι στο μεγάλο ερώτημα της σύμπλευσης της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο.

Οι βουλευτές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών για σήμερα, Τετάρτη (14/02) ανέρχονται συνολικά στους 95, ενώ αύριο αναμένεται η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών.

Σκέρτσος: Η κοινωνία εξελίσσεται

«Σήμερα δεν αποφασίζουμε την αλλαγή ή την εξέλιξη της κοινωνίας, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η κοινωνική αλλαγή, η εξέλιξη, η πρόοδος συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία. Έχουν συμβεί μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται , χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου. Γι΄ αυτόν τον λόγο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί αυτή τη θεμελιώδη ελευθερία και χαρά από κανένα συνάδελφό μας», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στην απόφαση που καλείται να λάβει η Ολομέλεια για την ισότητα στο γάμο.

«H οικογένεια υπάρχει, εξελίσσεται, μετασχηματίζεται, και ο νομοθέτης καλείται να ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Δεν ρωτούν το κοινοβούλιο οι άνθρωποι που ενώνουν τις ζωές τους, για το πως θα πραγματώσουν τα όνειρα τους, όποια και αν είναι αυτά. Το κάνουν ήδη. Έχει γίνει ήδη», είπε ο υπουργός Επικρατείας. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε, αποτελεί απόδειξη της προστασίας, όχι μόνο των δικαιωμάτων των ομοφύλων αλλά και του ίδιου του δικαιώματος μας κοινωνίας να προοδεύει και να εξελίσσεται.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί εκ των οποίων, είτε διαφωνούν είτε προσανατολίζονται να απέχουν από την ψηφοφορία, σημείωσε ότι «ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή, διότι έτσι εντάσσουμε την εξέλιξη των κοινωνικών δικαιωμάτων στην παράδοσή μας και τελικά έτσι δημιουργούμε μια πιο ισχυρή κοινωνία, μια πιο ισχυρή πατρίδα, ένα πιο ισχυρό έθνος».

Φάμελλος: Η ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη

Η σημερινή συζήτηση αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας πως «ο διχασμός της ΝΔ αποδεικνύει ότι ένα μεγάλο τμήμα της ξεκάθαρα τίθεται κατά του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και ότι τις μεταρρυθμίσεις «δεν τις αντέχει πολιτικά η ΝΔ γιατί αμφισβητείται ήδη η συνοχή της».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο μεγάλο ερώτημα της σύμπλευσης της χώρας μας με την ΕΕ, το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό».

«Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, εφόσον λέγεται ότι πάνω από το 1/3 των βουλευτών της συμπολίτευσης είτε καταδικάζει είτε αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό δείχνει την πολιτική σας ταυτότητα και την πολιτική πραγματικότητα» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ, προσθέτοντας πως χωρίς την στήριξη των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει».
«Η ισότητα δεν είναι θέμα προς συζήτηση, είναι αδιαπραγμάτευτη και όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μας κρατάνε πίσω, η κοινωνία προχωρά και εξελίσσεται και γίνεται συμπεριληπτική χάρη και στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες του. Εμείς φέραμε τη συζήτηση ως εδώ» είπε.

Χρηστίδης: Ένα βήμα προς την άρση των διακρίσεων

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα και στην άρση των διακρίσεων και την ορατότητα» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, που αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, διότι «τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αναπτύχθηκε έντονα παραφιλολογία, σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει, τι επιχειρεί να ρυθμίσει και τι αποτελέσματα θα έχει στην κοινωνική πραγματικότητα».

«Είναι βέβαιο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης υπάρχει μια ανησυχία η οποία ενισχύεται δυστυχώς από τις υπερβολές και τις αντιδράσεις μιας μερίδας πολιτικών και θεσμικών φορέων και μιας μερίδας βουλευτών της συντήρησης, μέσα κι έξω από την Νέα Δημοκρατία», είπε ο Παύλος Χρηστίδης και πρόσθεσε: «Μπορεί στο νομοσχέδιο να μην υπάρχει “γονέας 1” και “γονέας 2” αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει “υπουργός Επικρατείας 1” και “υπουργός Επικρατείας 2”. Ο υπουργός Επικρατείας 1 έρχεται εδώ να στηρίξει το νομοσχέδιο και υπουργός Επικρατείας 2, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτές οι παλινωδίες είναι που έχουν εντείνει το διχασμό στην κοινωνία», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:

Ο γάμος, η πολιτική έννοια του γάμου, ο πολιτικός γάμος σε ένα σύγχρονο κράτος προκύπτει ως ελεύθερη απόφαση δύο ενήλικων ατόμων, μέσα από την οποία αποκτούν δικαιώματα και υποχρεώσεις, ο ένας έναντι του άλλου και από κοινού έναντι του κράτους. Και σε αυτή την απόφαση, εφόσον λαμβάνεται ελεύθερα, δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις» υπογράμμισε.

Δάγκα: Εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας

Επιμένει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου το ΚΚΕ, με την ειδική αγορήτρια του του κόμματος Βιβή Δάγκα να κάνει λόγο για «εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας».

«Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Γιατί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να αποσπαστεί από την αναγνώριση της κοινής γονικής τους ευθύνης. Αυτόματα ισχύουν οι διατάξεις για την κοινή τεκνοθεσία. Όμως η ρύθμιση της κοινής τεκνοθεσίας δεν έρχεται σε κοινωνικό κενό» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και συνέχισε: «Από τη στιγμή που αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί, έχει από κοινού συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ζωής, το νομοσχέδιο γενικεύει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε.

Και τις προηγούμενες ημέρες, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει ότι υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα, και ότι βήμα-βήμα ανοίγει ο δρόμος για γονεϊκότητα, ουδέτερη ως προς το φύλο. Έτσι όμως ανοίγει και ο δρόμος για να καταργηθούν και μια σειρά δικαιώματα, π.χ. προστασίας της μητρότητας, στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης.

Αχτσιόγλου: Ημέρα νίκης

Η σημερινή είναι μια ημέρα νίκης και μια ημέρα μιας κάποιας ηθικής δικαίωσης για όλα όσα έχει υποστεί η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

ηθοποιοί ντυμένοι με επίσημο ένδυμα από Heartstopper

«Και ενώ σήμερα είναι μια ημέρα μερικής δικαίωσης, συμβαίνει το εξής αντιφατικό» σημείωσε και συνέχισε: «Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος μόνο αν το υπερψηφίσουν και τμήματα της αντιπολίτευσης. Και αυτό δείχνει κάτι ουσιώδες για την κυβερνητική παράταξη. Ότι είναι μια βαθιά συντηρητική παράταξη, η οποία δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις κοινωνικές αλλαγές και τις εξελίξεις σε ζητήματα τόσο στοιχειώδη όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Όσοι αρνείστε την αναγνώριση αυτού του γάμου, των ομόφυλων ζευγαριών, το κάνετε γιατί θεωρείτε ηθικά μεμπτή τη σχέση ομόφυλων ατόμων, γιατί τη θεωρείτε κατώτερης ηθικής ποιότητας», σχολίασε για τους επικριτικές του νομοσχεδίου, και τους «ψευδεπίγραφους» ισχυρισμούς που προβάλλουν ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει τα συμφέροντα των παιδιών.

Μπιμπίλας: Είστε ανώτεροι όσοι αυτοαποκαλείστε φυσιολογικοί;

Το νομοσχέδιο, έστω και ελλιπώς, έρχεται να αναγνωρίσει δικαιώματα που υφίστανται στην υπόλοιπη Ευρώπη υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας.
«Αν είσαι αναγνωρισμένος γονέας σε ένα κράτος της Ευρώπης, για ποιο λόγο να μην είσαι αναγνωρισμένος γονέας στην Ελλάδα, που είναι κράτος Ευρώπης; Έφτασε, λοιπόν, η χρονική στιγμή να δει κατάματα όλη η ελληνική κοινωνία αυτά που δεν είχε ποτέ τόλμη να τα δει, εδώ και δεκαετίες», είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας και προσέθεσε: «Ακούμε δυνατές φωνές υστερίας, ρατσιστικές, που δήθεν απεμπολούν τον ρατσισμό τους λέγοντας “ας κάνουν μωρέ αυτοί ό,τι θέλουν στο κρεβάτι τους, αλλά μην μας ζητάνε και τίποτα παραπάνω”. Λες και αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια εξουσία περισσότερη, από εμάς, πάνω στις ζωές των άλλων».

«Για εσάς τι είναι προτιμότερο; Να ζουν άνθρωποι ευτυχισμένοι, να ζουν με συντροφικότητα με οικογένεια, ή να είναι καταδικασμένοι να κρύβονται, όπως κάνανε τόσα χρόνια, να ζούνε μόνοι τους, επειδή εσείς εγωιστικά το αποφασίζετε και αυτοαποκαλείστε φυσιολογικοί;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Βελόπουλος: Αντεθνικό και αντιχριστιανικό νομοσχέδιο

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «αντεθνικό, αντικοινωνικό και αντιχριστιανικό». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να πουν ποιοι είναι ομοφυλόφιλοι. «Είναι άλλο να ψηφίζω γιατί είμαι υπουργός του Μητσοτάκη και άλλο γιατί είμαι ομοφυλόφιλος και με συμφέρει. Να πουν ανοιχτά ποιοι είναι ομοφυλόφιλοι, γιατί μιλάμε για ασυμβίβαστο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, κάλεσε στην αυριανή ψηφοφορία, οι πατριώτες βουλευτές της ΝΔ, που σέβονται και τιμούν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δηητριάδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της «παραδοσιακής οικογένειας ως θεμέλιο του έθνους», επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι το κόμμα δεν καταψηφίζει το νομοσχέδιο επειδή μισεί κάποιον, αλλά επειδή αγαπάει την πατρίδα.

Καταψηφίζει ο βουλευτής της ΝΔ Χρυσομάλλης

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και όχι την αποχή επιλέγει και ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Δικαιολογώντας τη στάση του για καταψήφιση και όχι αποχή κατά την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Χρυσομάλλης υποστήριξε πως «η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, παρέμεινε σταθερή στα 50 χρόνια της ιστορίας της διότι κατόρθωσε να ενσωματώσει διαφορετικές απόψεις με επιτυχία».

«Προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις – φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κεντρώοι, δεξιοί και συνυπάρχουμε για τα πολλά στα οποία συμφωνούμε, αλλά και γι αυτά στα οποία διαφωνούμε και πρώτος τα αναγνωρίζει όλα ο ίδιος ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων», συνέχισε για να καταλήξει:
«Αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τοποθετούμαι όμως κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία, που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από τον γονέα 1 και τον γονέα 2 και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που ο πατέρας και η μητέρα από κοινού προσφέρουν. Κι αυτό για μένα είναι αξιακό. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία και πάνω από όλα τα παιδιά μας».