icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ως την καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτήρισε την ενίσχυση της Ελλάδας με F-35, ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών από Ελλάδα και Τουρκία-δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον-μπήκε μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε το Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία την περασμένη Παρασκευή. Είχαν προηγηθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο, που πίεζε για την αποδοχή του αιτήματος της Άγκυρας, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Έτσι η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε με επιστολή του τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, ενώ ταυτόχρονα αποκτά δωρεάν ένα μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.

Η Τουρκία από την πλευρά της θα μπορεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, έναντι 23 δισ. δολαρίων, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με το BBC και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 υπάρχοντα τουρκικά F-16. Σημειώνεται πως η Τουρκία έκανε για πρώτη φορά το αίτημα για τα αεροσκάφη το 2021, αλλά η καθυστέρησή της να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε σημαντικό εμπόδιο.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ενημερώνοντας σχετικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα (29/01), ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που «επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι μία αξιόπιστη αλλά και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα για την μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως «πράγματι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και ο ρόλος της ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μας».

Τα επόμενα βήματα

Με δεδομένο ότι μιλάμε για δύο ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, ο νόμος προβλέπει ότι η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστολή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.

Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει στις ιδιωτικές συζητήσεις που έχει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βίλνιους, γνωστή και ως το «Πακέτο Μενέντεζ», θα ισχύσει στο ακέραιο.

Τι αναφέρει η επιστολή στο Κογκρέσο για τα F-35 στην Ελλάδα

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

μαχητικό αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter και αμερικανική σημαία
Σαράντα αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) θα αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ / Πηγή: EPA/YOAN VALAT/(φωτό αρχείου)

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και 40 αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και 42 κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16
Η Ελλάδα ενισχύει την άμυνά της με μαχητικά αεροσκάφη F-35 και η Τουρκία ενισχύεται αντίστοιχα με F-16 / Πηγή: EPA/Bo Amstrup DENMARK OUT/(φωτό αρχείου)

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

Μητσοτάκης: Η πατρίδα θωρακίζεται διπλά

Για επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του για την επιστολή Μπλίνκεν με την οποία η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, καθώς κι ενός μεγάλου πακέτου εξοπλισμών που περιλαμβάνει φρεγάτες, μεταγωγικά C-130, θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από προσωπικό αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

«Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: Απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα, με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη».

Κεφαλογιάννης: Η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας ενισχύεται περαιτέρω

Για ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

«Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαιώνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ» επισημαίνει.

«Παράλληλα, αποκτούμε δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα, φρεγάτες, μεταγωγικά C-130, θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος» συμπληρώνει.

«Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα επιβεβαιώνει και ενισχύει τον ρόλο της ως περιφερειακός ηγέτης, πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνική διπλωματική και αμυντική πολιτική δικαιώνεται και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας σε στεριά, θάλασσα και αέρα ενισχύεται περαιτέρω» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η πατρίδα μας, «με κινητήρια δύναμη την διπλωματία και τις συμμαχίες της, το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών Αξιών της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και με την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων έχει κεντρικό και καίριο ρόλο στον δυτικό κόσμο. Με σοβαρότητα, αξιοπιστία και εθνική υπερηφάνεια» καταλήγει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ