icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Αντί το κράτος να σε βοηθάει, σε ρίχνει ακόμα πιο χαμηλά και το έχεις απέναντί σου προσπαθώντας να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας» δήλωσε η επιζώσα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Για το δυστύχημα στα Τέμπη και το δράμα των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους, μίλησε η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζώσα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται προφυλακισμένοι μόνο ένας επιθεωρητής της Θεσσαλίας του ΟΣΕ και ο σταθμάρχης. Έχουν ασκηθεί 15 καινούριες ποινικές διώξεις, σε σύνολο δηλαδή είμαστε στις 30, και για διαταραχή στην ασφάλεια των συγκοινωνιών και για πλημμελήματα» είπε και συνέχισε:

«Η βασική κατηγορία είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ πολλοί άνθρωποι από εμάς μιλάμε για ενδεχόμενο δόλο. Πήγαν πολλά πράγματα λάθος και το βασικό είναι ότι πολλοί γνώριζαν και με αποδεικτικά στοιχεία τι επρόκειτο να συμβεί. Στις 7 Φεβρουαρίου είχε σταλεί ένα υπόμνημα που έλεγε ‘’δεν θα κλαίμε με κροκοδείλια δάκρυα ξέροντας ότι το κάκο θα συμβεί. Είναι ένας Μαραθώνιος, έχουμε κι’ άλλο δρόμο μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

58 Καρφιά στα Τέμπη

Σχετικά για το γεγονός ότι σχεδόν έναν χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία δεν έχουν αποδοθεί ακόμα ευθύνες, η κ. Τσαγκλή ανέφερε πως «στο τέλος θα φταίμε κι εμείς που μπήκαμε στο τρένο. Είναι απαράδεκτο. Γιατί το είδαμε και μετά με την συγκάλυψη μετά και το μπάζωμα. Γίνεται ένα έγκλημα πάνω στο έγκλημα και αντί να αναρρώνεις και να βλέπεις ότι κράτος σε βοηθάει, σε ρίχνει ακόμα πιο χαμηλά και να το έχεις απέναντί σου να προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτά τα περνάμε και αυτό είναι μαχαιριά πάνω στη μαχαιριά».

Αναφερόμενη στη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών που συγκλόνισε με την ομιλία της στη Βουλή, είπε πως αντιπροσωπεύει την «Ελληνίδα μάνα των Τεμπών» γιατί όπως υπογράμμισε η ίδια, μίλησε για τις περισσότερες μανούλες. Ήταν από τις σημαντικές ομιλίες που έγιναν σε αυτή την επιτροπή και μέσα σε όλο το μαύρο χαίρομαι που την άκουσε περισσότερος κόσμος και διαδόθηκε» είπε.

Κατάθεση καταπέλτης

Στην εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, «καταλήξαμε ότι έγιναν φοβερά λάθη» τόνισε, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, ο κ. Ιωάννης Χαλκιάς που μετείχε στην τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα λάθη αυτά ξεκινούν «από τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος λειτούργησε λαθεμένα σε όλες τις δραστηριότητες του, και φτάνοντας στα τεχνολογικά συστήματα τα οποία δεν λειτουργούσαν ή δεν λειτούργησαν εκείνο το βράδυ».

Όπως είπε, ο κύριος αίτιος αυτής της μεγάλης δυστυχίας ήταν ο σταθμάρχης, ο οποίος, όπως και οι μηχανοδηγοί, έκαναν «τραγικά λάθη». Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της επιτροπής Γεραπετρίτη, είπε: «Εμείς καταλήξαμε στο ότι οι ευθύνες ξεκινάνε από κάτω και μπορούν να φτάσουν μέχρι πάνω. Ο βαθμός της ευθύνης του καθενός είναι θέμα που θα διερευνήσει η δικαστική εξουσία» είπε ο κ. Χαλκιάς και συνέχισε: «Δεν μπορώ να πω εγώ ότι έχει ποινική ευθύνη ο διοικητής του ΟΣΕ ή της ΕΡΓΟΣΕ κλπ, εάν δεν έχουμε πλήρη γνώση του φακέλου. Και αυτή τη στιγμή, μόνο ο ανακριτής της Λάρισας έχει γνώση».

Εν συνεχεία είπε ότι «καταλήξαμε στη διάρθρωση αυτού του πορίσματος μας, λέγοντας: Ευθύνες ο σταθμάρχης, ευθύνες ο επιθεωρητής που τον όρισε, και (τον άφησε) μόνο του, ευθύνες ενδεχομένως οι άλλοι δύο σταθμάρχες που έφυγαν αντί για τις 11 η ώρα νωρίτερα, ευθύνες στη διεύθυνση κίνησης του ΟΣΕ, στη διεύθυνση προσωπικού, ευθύνες στην ΕΡΓΟΣΕ διότι ακριβώς είναι πελαγωμένη με τις συμβάσεις που ξεκινάνε και δεν τελειώνουν ποτέ ή τελειώνουν μετά από 10 χρόνια, μετά από διαδοχικές παρατάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν και το κόστος, ευθύνες προφανώς στη ΡΑΣ η οποία, κακώς κατά τη γνώμη μου, είχε αναλάβει με νομοθετική πρωτοβουλία τα θέματα ασφαλείας του σιδηροδρόμου – έπρεπε να ασχολείται μόνο με την αγορά και τον ανταγωνισμό – ευθύνες προφανώς στην Hellenic Train γιατί ακριβώς και οι μηχανοδηγοί της είχαν ευθύνη στο όλο δυστύχημα, ευθύνη προφανώς και στο Υπουργείο διότι ως εποπτεύoν όλου του τομέα των σιδηροδρόμων προφανώς κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν γίνει καλύτερα, κάποιες ρυθμίσεις έπρεπε να είναι πιο επιτυχείς»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδη, ο κ. Χαλκιάς είπε ότι ο μηχανοδηγός έπρεπε να σταματήσει την αμαξοστοιχία, και ότι η συνεννόηση του με τον σταθμάρχη ήταν «καφενειακή». Επισήμανε επίσης ότι «και οι μηχανοδηγοί (έπρεπε) να τηρούν ευλαβικά τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας, που, παρότι έχει τα χάλια του, αλλά έστω και αν αυτόν τον τηρούσαν θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί το ατύχημα».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλη για το εάν υπήρχε το σύστημα ECTS, και ταυτόχρονα γίνονταν και ανθρώπινα λάθη, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα, ο κ. Χαλκιάς είπε ότι «θα είχε σταματήσει το τραίνο». Επίσης, για το εάν θα χαρακτήριζε παράνομη την πρόσληψη του σταθμάρχη, ο κ. Χαλκιάς είπε «ναι, τη μετάταξή του προφανώς, προδήλως παράνομη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ