icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Αιχμηρές πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση του Αρείου Πάγου να καταδικάσει το ψήφισμα της Ευρωβουλής, κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης

Σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου προχώρησε ο Άρειος Πάγος, απαντώντας ευθέως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αμφισβητώντας το ψήφισμα-κόλαφος για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Με ισχυρή πλειοψηφία, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ως ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστηρίων, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς.

Με πλειοψηφία 49 και 13 κατά η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε, ότι τα αναφερόμενα στο Ψήφισμα σε ό,τι αφορά τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων, αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αντίθετα, η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η κίνηση αυτή του Αρείου Πάγου προκαλεί ερωτήματα ως προς το γιατί το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε να συνεδριάσει και να απαντήσει στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Πολιτικές αντιδράσεις για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασαν την απόφαση του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

«Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν» σχολίασε καυστικά ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε πυρά κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Σημείωσε δηκτικά ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε ταχύτατα σε χρόνο «dt» για ένα ψήφισμα που ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι να είχαν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά στο θέμα των υποκλοπών και των Τεμπών. Εάν είχαν δείξει τα αντανακλαστικά πιθανόν να μην υπήρχε κανένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρωτοφανή στα Ευρωπαϊκά χρονικά» χαρακτηρίζει η Νέα Αριστερά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της Ελλάδας από το ευρωκοινοβούλιο, σε ανακοίνωσή της.

«Εν έτει 2024 η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα τίθεται εν αμφιβόλω. Οι Αρεοπαγίτες δικαστές και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σπεύδουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις στις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου που συνιστά ένα θεσμικό- πολιτικό όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που γίνεται, όπως ενημερώνει επισήμως ο Άρειος Πάγος για να μην “εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς, που διακατέχει το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σώματος”», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για μείζον θεσμικό ατόπημα, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Τι αναφέρει η άνευ προηγουμένου απόφαση

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Η τελευταία, τοποθετήθηκε σε κάθε αιτίαση του Ψηφίσματος, αντικρούοντας ένα προς ένα τα σημεία του που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης («λίστα Πέτσα»), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Αναλυτικότερα, ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά έκνομων δράσεων, θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο επίμαχο Ψήφισμα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και για την κάθε υπόθεση προέβη σε ειδική αιτιολόγηση.

Ειδικότερα, ως προς τις αιτιάσεις για μη παραπομπή σε έρευνα πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό Σύνταγμα την εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει αναθέσει μόνον στη Βουλή.

Σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνει το Ψήφισμα για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες, όσο και για τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της ΑΔΑΕ, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.

Στη λογική τής ευθείας και ανεπίτρεπτης παρέμβασης στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης χαρακτήρισε ο κ. Λυμπερόπουλος και τις αιτιάσεις του Ψηφίσματος για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς ανέφερε, ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα στο Εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Ακόμη, ο αρεοπαγίτης-εισηγητής απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.

Προσέθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη Δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ