icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Δεν πέρασε η τροπολογία Κεραμέως για την καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές

Με 158 υπέρ, 135 κατά και 6 παρών, έγινε δεκτό, επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Από το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που έγινε μετά από αίτημα του ΚΚΕ, προκύπτει ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη συμπολίτευση. Καταψήφισε η αντιπολίτευση και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε τελικά «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε γιατί δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές, απαιτούνταν απλή πλειοψηφία – ψήφος 151 Βουλευτών – ενώ η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 βουλευτών.

Κεραμέως: Δεν μπορούμε να έχουμε μία Δημοκρατία αλα κάρτ

«Η πραγματικότητα είναι μια. Σήμερα, μέσω της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται νόμος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η επιστολική ψήφος. Η άρση, για πρώτη φορά, όλων των πρακτικών εμποδίων, για τους συμπολίτες μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Διευρύνεται η Δημοκρατία μας, βαθαίνει η Δημοκρατία μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

«Η μεγάλη εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι η εξής. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη. Λογοδοτούμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και απέναντι στην ιστορία. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούμε να είμαστε μια υπέρ της άρσης εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και μια κατά της άρσης εμποδίων, μια υπέρ της επιστολικής ψήφου και μια κατά της επιστολικής ψήφου. Δεν μπορούμε να έχουμε μια Δημοκρατία αλά κάρτ», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να δώσουμε στους συμπολίτες μας να ασκούν το δικαίωμα ψήφου πιο εύκολα χωρίς πρακτικά εμπόδια».

Η κυβέρνηση θα το φέρνει ξανά και ξανά, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες πολίτες

Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τους επόμενους μήνες θα περιοδεύουν στον κόσμο, ενόψει των εκλογών. «Ακούσαμε τον πρόεδρό σας να το λέει», είπε απευθυνόμενη ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, «θα περιοδεύετε σε μέρη που υπάρχουν Έλληνες πολίτες και οι οποίοι ζητούν και περιμένουν εναγωνίως αυτή την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα και την περιμένουν εδώ και δεκαετίες. Και θα σας ρωτήσουν ένα πράγμα μόνο: γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της ψήφου, μέσω επιστολικής. Αυτό θα ρωτήσουν οι απόδημοι τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ψηφίσατε ενώ είχατε ταχθεί υπέρ και ενώ για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και τι θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι ότι δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δένδρα. Το δάσος είναι ένα. Εδώ και πενήντα χρόνια συζητάμε για την άσκησης του δικαιώματος ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού. Μέσω νομοσχεδίου; Μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης; Μέσω τροπολογίας; Δεν τους ενδιαφέρει αυτούς αυτό. Είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Τους ενδιαφέρει η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό ζητά το 75% της κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες».

Αναφερόμενη στην τροπολογία, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως, είπε πως εάν δεν συμπληρωθούν οι 200 ψήφοι, η κυβέρνηση θα το φέρνει ξανά και ξανά, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες πολίτες, όπως αρμόζει και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Αλλαγή στάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και αρχικά είχε συναινέσει στο νομοσχέδιο, άλλαξε τελικά τη στάση του καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι ήταν εκείνη που υπονόμευσε τη συναίνεση και βρέθηκε ασυνεπής και ανεπαρκής.

Ασυνεπής η κυβέρνηση, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τοποθετηθήκαμε υπέρ της εξειδίκευσης της συνταγματικής πρόβλεψης της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους Έλληνες και Ελληνίδες. Να το πούμε απλά: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδείχτηκε συνεπής στη συζήτηση αυτή. Και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Και η κυβέρνηση αποδείχτηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής! Αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που δείξαμε. Ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης με αποκορύφωμα την εμπρηστική και τυχοδιωκτική χθεσινή τροπολογία. Που παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, εσείς όχι μόνο δεν την επιδιώξατε αλλά με τη μεθόδευση τη ναρκοθετήσατε», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Πυρά από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Για περιφρόνηση κι αλαζονεία μίλησε ο Ανδρουλάκης

Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση, και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όχι» και από το ΚΚΕ

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνο, αντιδραστικό και αντισυνταγματικό» και ζήτησε την απόσυρσή του.

Ο κ. Παφίλης απέρριψε τις κυβερνητικές αιτιάσεις, ότι οδηγεί στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, αντιτείνοντας ότι «όχι μόνο καταργεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά ανοίγει ο δρόμος για την παραβίαση της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου, ανοίγει ανεξέλεγκτα ο δρόμος της χειραγώγησης της ψήφου» και χαρακτήρισε «ανέκδοτο και γελοίο τον ισχυρισμό περί δικλείδων ασφαλείας».

Όπως υποστήριξε, «σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος υπάρχουν στοιχεία για νοθείες και όλες οι κυβερνήσεις πλέον σκέφτονται σοβαρά αυτό το θέμα».

Βελόπουλος: Αυτό που κάνει η ΝΔ είναι κλοπή της ψήφου των ομογενών

«Πλήρης δικαίωση της Ελληνικής Λύσης η άτακτη υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και η επίμαχη τροπολογία της στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Αυτό που μας δικαιώνει περισσότερο είναι ότι πείσαμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, ότι αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι κλοπή της ψήφου των ομογενών», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε δήλωσή του σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Αντίθετη και η Νέα Αριστερά

Την κατηγορηματική αντίθεση της Νέας Αριστεράς με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια με την επιστολική ψήφο. Όχι στην μετατροπή της εξαίρεσης σε καθολική συνθήκη. Ναι στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, προοδευτικής μεταρρύθμισης, που θα διατηρεί τη μυστικότητα της ψήφου και θα διασφαλίζει ότι ο κάθε πολίτης θα ψηφίζει εκεί που ζει και εργάζεται», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Κατέθεσε την πρόταση της Νέας Αριστεράς επί του θέματος, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι άνοιξαν τον δρόμο στην κυβέρνηση «για αυτόν τον ακραίο αντιθεσμικό τακτικισμό», και τους ζήτησε να καταψηφίσουν επί της αρχής το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Επιφυλάξεις από τους Σπαρτιάτες

Τις επιφυλάξεις των Σπαρτιατών για την επιστολική ψήφο εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Είπε συγκεκριμένα: «Σχετικά με την επιστολική ψήφο εκφράζουμε επιφυλάξεις, διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια των εκλογών. Σημαντικό είναι ο ψηφοφόρος να προσέρχεται στην κάλπη και όχι μόνο να επιλέγει το πολιτικό κόμμα και τις ιδέες που εκφράζει αυτό, αλλά και να κατοχυρώνεται η μυστικότητα της ψήφου».

Αρνητική η Νίκη

Το κόμμα Νίκη δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου για την ψήφο των ομογενών, ξεκαθάρισε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Επικρατείας Γεώργιος Αποστολάκης.

Όπως σημείωσε η άρνησή του κόμματος δεν αφορά στους ομογενείς, αλλά στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει καλές προθέσεις και δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο.

Θετική η Πλεύση Ελευθερίας

Την στήριξη της Πλεύσης Ελευθερίας στην κυβέρνηση και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το ίδιο θα πράξει και για το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

«Η Πλεύση Ελευθερίας υποστηρίζει και θα υποστηρίξει την επιστολική ψήφο και δεν αντιλαμβανόμαστε υπό καμία έννοια πως μπορεί για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης ή κομματικού τακτικισμού να επιλέγει κάποιος να στερήσει το δικαίωμα και μία δυνατότητα, που κατατείνει στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την δυνατότητα επιστολικής ψήφου του απόδημου ελληνισμού στις ευρωεκλογές.

Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε την υπουργό Νίκη Κεραμέως να αποσύρει τη ρύθμιση και να την επανακαταθέσει μετά τις ευρωεκλογές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ