icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον 72χρονο, κρίνοντας ότι ο θάνατος του αδελφού του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αλλά σε αυτοτραυματισμό του, ένεκα των χρόνιων σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε

Σε λυγμούς ξέσπασε ο 72χρονος που είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί για τη δολοφονία του 69χρονου αδελφού του, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, έπειτα από την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο 69χρονος είχε βρεθεί νεκρός μέσα στο σπίτι τους στην Εφύρα Ηλείας, ενώ ο αδελφός του κατηγορήθηκε για τον θάνατό του.

Όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο», μέσω του συνηγόρου του, ο ηλικιωμένος οικογενειάρχης «νιώθω δικαίωση και λύτρωση γιατί ήμουν αθώος».

«Στις 11/03/2024 μετά από μία μνημειώδη αγόρευση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών κ. Ιωάννη Παΐσιου, όπου με λογικά και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα αποδόμησε στο σύνολό του το κατηγορητήριο, το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον εντολέα μου, καταλήγοντας ότι ο θάνατος του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αλλά σε αυτοτραυματισμό του, ένεκα των χρόνιων σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε» ανέφερε στην τοπική εφημερίδα ο δικηγόρος Διονύσης Ζησιμόπουλος.

Για «εσφαλμένη προσέγγιση των πραγματικών περιστατικών προανακριτικά» έκανε λόγο ο κ. Ζησιμόπουλος, η οποία «οδήγησε αρχικά τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές να θεωρήσουν τον θάνατο του Χ. Αναγνωστόπουλου εγκληματική ενέργεια με συνέπεια την άδικη προσωρινή κράτηση του αδελφού του και εντολέα μου».

Ο φερόμενος ως αδελφοκτόνος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Αμαλιάδας, τον Ιούλιο 2023 κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε για επτά μήνες, για ένα «έγκλημα» που ποτέ δεν διαπράχθηκε.

Ο 72χρονος ήταν εκείνος που βρήκε νεκρό τον αδελφό του και ενημέρωσε τις Αρχές. Παρά τις μαρτυρικές καταθέσεις πως ο 69χρονος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος επί σειρά ετών –τουλάχιστον 30- είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, έχοντας πιστοποιητικά αναπηρίας από το ΚΕΠΑ και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη από τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες όπως αποκαλύπτει ο κ. Ζησιμόπουλος, δεν αναζήτησαν ποτέ τον ιατρικό φάκελο του άνδρα, καθώς είχαν επικεντρώσει εξαρχής τις έρευνες αποκλειστικά στην εκδοχή της ανθρωποκτονίας.

Οι δικηγόροι του, Διονύσης Ζησιμόπουλος και Θεόδωρος Αντωνόπουλος, υπέβαλαν στις εισαγγελικές Αρχές ιατρική γνωμοδότηση του χειρουργού ορθοπαιδικού Κωνσταντίνου Τραγουστή ότι ο θάνατος του 69χρονου ήταν αποτέλεσμα αυτοτραυματισμού, με την οποία συνηγόρησε και ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Νίκαιας, Κωνσταντίνος Ανδρέου.

Η πραγματογνωμοσύνη

Στην πολυσέλιδη ιατρική γνωμοδότηση που παρουσιάστηκε στην τοπική εφημερίδα «Π» και συνέταξε ο διορισθείς τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 72χρονου, ο χειρουργός ορθοπαιδικός Πατρών, Κωνσταντίνος Τραγουστής, αναφέρεται μεταξύ άλλων «ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση αυτοτραυματισμού».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η «παντελής απουσία χαρακτηριστικών τραυμάτων αμύνης-πάλης, πόσω μάλλον όταν ο αποθανών παρουσίαζε τόσο χαοτική διαφορά όγκου και μάζας σώματος με τον υποτιθέμενο δράστη και η απουσία βλαβών στα υπόλοιπα μέρη του ανθρωπίνου σώματος, η αποκλειστική χαμηλή ενέργεια των χτυπημάτων, η απουσία έστω και μίας σοβαρής βλάβης, ούσες όλες απλές και επιφανειακές, αποκλείουν την ανθρωποκτονία.

Επισημαίνεται δε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο αυτοτραυματισμός και αυτό γιατί ο 69χρονος «βρισκόταν σε φάση αποδιοργάνωσης, σύγχυσης, αποπροσανατολισμού, μάλλον ήθελε να τιμωρήσει τον εαυτό του, προσκρούοντας και σύροντας το κεφάλι του σε διάφορες επιφάνειες, (τοίχο, έπιπλα, κ.λπ.) καταφέροντας συνεχώς ίδιας έντασης και βαρύτητας τραύματα κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής».

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για σημεία αυτοτραυματισμού πολύ λιγότερο επώδυνα που επιλέγονται από ασθενή που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ.

Με πληροφορίες από Πελοπόννησος