icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018, όταν καταγράφηκαν περισσότερα από 3.200 κρούσματα.

Κινητοποίηση προκάλεσε η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη στις ελληνικές Αρχές, με αποτέλεσμα να πάρουν προληπτικά μέτρα.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αν και στην παρούσα φάση «δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας», ωστόσο, «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών».

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα από την αρχή του 2024.

Πρόκειται για δύο ενήλικες που ήρθαν σε επαφή με άτομο που ζει σε χώρα όπου σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων ιλαράς. Την ίδια ώρα, διερευνάται η πιθανότητα άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των δύο επιβεβαιωμένων (σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Ασθενοφόρο μεταφέρει άνθρωπο με τη συνοδεία αστυνομίας στο νοσοκομείο

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη λόγω των αναφορών για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία (έχουν δηλωθεί περισσότερα από 3.000), στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Αυστρία.

Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018, όταν καταγράφηκαν περισσότερα από 3.200 κρούσματα. Το 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα.

«Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται «ικανοποιητική».

Το 89,8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς, είτε επειδή είχαν νοσήσει στο παρελθόν, είτε μέσω εμβολιασμού.

Τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε διαδικτυακά για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα και να προταθούν δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.

Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα, κατά σειρά προτεραιότητας:

  • Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
  • Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
  • Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
  • Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.
  • Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
  • Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

Η ομάδα εργασίας για την ιλαρά είναι υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών (ΕΕΕ), Βασιλικής Παπαευαγγέλου.

Στην ομάδα συμμετέχουν η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Υγεία για Όλους», Ελένη Σωτηροπούλου, στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.