Με μία εθνικής κλίμακας εκστρατεία και την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού

Την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής για περιστατικά bullying στα σχολεία προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης. Αναφερόμενος στα αυξανόμενα επίπεδα εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων, ο υπουργός ανέφερε πως η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα.

«Σε ό,τι αφορά στο bullying, βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά – θα έλεγα εγώ – το φαινόμενο εντείνεται. […] Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Μέσω της πλατφόρμας, θα μπορούν γονείς και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία θα διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. «Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές», σημείωσε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσθεσε πως θα υπάρξει εθνικής κλίμακας καμπάνια, αλλά και σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στις συνέπειες: «Θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

«Η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί»

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα σχετικά με την απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, ο κ. Πιερρακάκης, ανέφερε: «Είναι ένα περιστατικό που έγινε προ μηνών. Δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένας αντιδραστήρας για πειράματα. […] Μη φανταστείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως έγινε παραβίαση ενός λουκέτου πριν από κάποιους μήνες, αλλά ότι γενικά ο χώρος είναι πολύ καλά φυλασσόμενος με συναγερμούς.

Όσον αφορά στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι στο «95% των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστήμιων η εξεταστική έγινε είτε με ψηφιακά μέσα είτε κανονικά». «Η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί. […] Η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει».