icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Από την αρχή του 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2024 δηλώθηκαν 89 περιστατικά στρεπτόκοκκου, εκ των οποίων τα 22 ήταν θανατηφόρα

Την τελευταία της πνοή, λόγω λοίμωξης, άφησε τη Δευτέρα (02/05) μια 9χρονη, η οποία είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κοριτσάκι, σε τεστ που του έγινε, βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου, ενώ παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τελικά τη μάχη για ζωή.

Η σορός του, πλέον, θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή.

Επί μία ώρα προσπαθούσαν να την κρατήσουν στη ζωή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, το κορίτσι διακομίστηκε στις 12 το μεσημέρι στο νοσοκομείο λόγω υψηλού πυρετού και δύσπνοιας.

Στη συνέχεια, η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης.

Για τον λόγο αυτό κατέφθασαν αναισθησιολόγος, καρδιολόγος, ουρολόγος χειρουργός, οι οποίοι, μαζί με την παιδίατρο, επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα, ωστόσο δυστυχώς η 9χρονη κατέληξε.

Ολόκληρο το ιατρικό ανακοινωθέν

Σχετικά με τον επισυμβάντα ξαφνικό θάνατο 9χρονου κοριτσιού στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου:

Περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων.

Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ..

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 9χρονη διακομίστηκε από τη μητέρα της στο νοσοκομείο σε πολύ βαριά κατάσταση και ως εκ τούτου κρίθηκε άμεση και επιβεβλημένη η διασωλήνωσή της, όπως και έγινε. Στο τεστ που της έγινε, το κορίτσι βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου, ενώ προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, αξιολογήθηκε ότι πρέπει να διακομιστεί άμεσα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, παρότι πρόκειται για ΜΕΘ ενηλίκων.

Η επιδείνωση ωστόσο της υγείας της 9χρονης ήταν ραγδαία και η διακομιδή δεν έγινε ποτέ. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η μικρή κατέληξε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Σημειώνεται πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πόσες ημέρες νοσούσε η 9χρονη, αλλά και ούτε αν είχε γίνει ιατρική εκτίμηση από άλλη δομή, ιδιωτική ή δημόσια.

Πρόκειται για το πρώτο παιδί που καταλήγει στη χώρα μας το 2024.

Συναγερμός απο ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει σημάνει συναγερμό, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, καθώς έχουν σημειωθεί όχι μόνο κρούσματα, αλλά και θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Πολύχρωμο σκίτσο με δύο γυναίκες που επιθυμούν να περάσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Αν και στην Ελλάδα δεν ήταν υποχρεωτική η δήλωση λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αυτό άλλαξε.

Με βάση, έτσι, τα στοιχεία που καταγράφηκαν, από την αρχή του 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2024 δηλώθηκαν 89 περιστατικά, εκ των οποίων τα 40 σε ενήλικες και τα 49 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Παράλληλα σημειώθηκαν 22 θάνατοι, εκ των οποίων οι 10 παιδιών ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και οι 12 ενηλίκων, στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), αλλά και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με συμπτώματα όπως πόνο στον λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά).

Η φαρυγγίτιδα που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο ανιχνεύεται με strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης, ενώ ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη και να γίνει απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.