Ο σχεδιασμός θέλει να αιτούνται συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς, να επιδίδουν ψήφισμα στη Βουλή, καθώς και να παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι αργά το βράδυ

Μετά τα τρακτέρ των αγροτών, σειρά στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα παίρνουν οι μελισσοκόμοι. Μηχανοκίνητη πορεία 20 φορτηγών αναμένεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας τους στις οκτώ το πρωί, καθώς και συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

Στον Ισθμό της Κορίνθου στις 6 το πρωί έδωσαν το πρώτο ραντεβού οι μελισσοκόμοι με σκοπό να ξεκινήσουν από εκεί πορεία με φορτηγά, αυτοκίνητα και λεωφορεία. Τελικός προορισμός η πλατεία Συντάγματος, όπου έχει προγραμματιστεί το συλλαλητήριό τους για τις 8 το πρωί.

Οι μελισσοκόμοι διεκδικούν άμεσες λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που αφορούν κυρίως στο κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά των παράνομων εισαγωγών.

Σημειώνεται πως η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη γενική συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), στις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία εξελέγη και η συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων των μελισσοκόμων.

Τα αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης, σύμφωνα με την ΟΜΣΕ, είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.