H μεγάλη κάθοδος χιλιάδων αγροτών στην Αθήνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία με τελικό προορισμό το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω», διαμηνύει ο πρωθυπουργός

Υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας, κομβόι από διάφορες περιοχές της χώρας κινούνται από χθες συντεταγμένα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Οι αγρότες διανυκτέρευσαν τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας και περίπου στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους με προορισμό το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Συνολικά, περισσότερα από 60 λεωφορεία απ’ όλη τη χώρα, δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν, το μεσημέρι στην πρωτεύουσα. Η προσυγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 το απόγευμα στην πλατεία Ομονοίας, ενώ στις 18:30 θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Τους αγρότες αναμένεται να υποδεχτούν εκεί εργαζόμενοι, πολιτικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι, όπως και εργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών

Τη Δευτέρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Λάρισα και τον Βόλο συναντήθηκαν στο ύψος της Ανθήλης, στη Λαμία, με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από τη Φθιώτιδα, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο της Βοιωτίας.

Μετά την Αταλάντη, όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, περισσότερα από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές, όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα.

Το πρωί της Τρίτης, αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας, ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 από την Εύβοια. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα άλλα σημεία, είτε από τη Θήβα είτε από περιοχές της Αττικής.

Επισημαίνεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει 9 τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από τη Βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν κι αυτά για να φτάσουν στο σημείο συνάντησης στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Η κίνηση των τρακτέρ θα γίνει με συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας, τα δεκάδες λεωφορεία (από Φθιώτιδα, Δομοκό, Καρδίτσα, Βοιωτία, Εύβοια, Αίγιο, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) που θα μεταφέρουν αγρότες έχει προγραμματισθεί να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα.
  • Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
χαρτης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τρακτερ

Η ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχει συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Συνεχής ενημέρωση για τις ισχύουσες κάθε φορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσο πίεσης οι διαδηλώσεις για τις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Star, ανέφερε σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα: «Το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων».

«Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;» συνέχισε.

«Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 αλλά και τη δέσμευσή του, από το 2025, να υπάρχει μία μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ – αλλά όχι κατάργησή του.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι αγροτικές διαδηλώσεις είναι ένα μέσο πίεσης που μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποιήσει όταν πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω. «Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος».

Εκτίμησε δε ότι: «Θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς».