icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας - Την Πέμπτη θα κριθεί η πορεία των κινητοποιήσεων

Αποχωρούν τα τρακτέρ με τους αγρότες από την Αθήνα τα οποία είχαν σταθμεύσει από χθες το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο του αγροτικού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας.
Ήδη όλα τα τρακτέρ έχουν φύγει από την Πλατεία Συντάγματος και κατευθύνονται προς τις εξόδους των εθνικών οδών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, αποδόθηκαν στην κυκλοφορία οι λεωφόροι Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας και η οδός Παπεπιστημίου ενώ έγινε άρση της εκτροπής που διενεργούνταν στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού προς Καλλιρόης.

Παράλληλα άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ λόγω της αποχώρησης των τρακτέρ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στην Αχιλλέως και στη λεωφόρο Αθηνών.

Ολονυχτία στο Σύνταγμα

Στην πλατεία Συντάγματος παρέμειναν όλη τη νύχτα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, μετά το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 6.500 διαδηλωτές από Θεσσαλία, Βοιωτία, Έβρο, Κρήτη και Πελοπόννησο, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Κύριο αίτημα των αγροτών ήταν η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Οι αγρότες διεκδικούν επίσης να πέσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 13 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια. Επιπλέον, ζήτησαν να μπει ένα τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων και στα στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), οι αγρότες που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο ζήτησαν να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, τονίζοντας πως, μέχρι σήμερα, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση ούτε ουσιαστική λύση.

Τη στάση των αγροτών σχετικά με την ΚΑΠ, φάνηκε να ενστερνίζεται και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης ο οποίος βρέθηκε στο Σύνταγμα μαζί με τους αγρότες, υποστηρίζοντας πως η ΚΑΠ, όπως είναι, «δεν λειτουργεί, ούτε για τους αγρότες, ούτε για τους καταναλωτές».

Την Πέμπτη οι αποφάσεις για τα μπλόκα

Η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων θα κριθεί στα μπλόκα, όπου θα τεθούν επί τάπητος αποκλεισμοί δρόμων κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Με την δυναμική-μαζική τους παρουσία στο Σύνταγμα, οι αγρότες ευελπιστούν να έχει περάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση που θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις. Αγρότες από τη Θεσσαλία φέρεται να προγραμματίζουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία Ντάνιελ.