icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, δεκάδες σκυλιά θα φιλοξενηθούν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ – ΗELEXPRO, στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωταθλητής κόσμου boxer 2023 από το Μαυροβούνιο, ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ., σκυλιά-οδηγοί που βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης και πολλοί άλλοι διάσημοι και εξαιρετικά ταλαντούχοι σκύλοι, που πέρασαν από τη μικρή οθόνη, είναι κάποιοι από τους τετράποδους φίλους που θα φιλοξενηθούν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στο Discover Dogs 2024 – Φεστιβάλ Σκύλου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ – ΗELEXPRO.

Περισσότερα από 400 σκυλιά την ημέρα, από 15 και πλέον χώρες θα συμμετάσχουν στις δυο διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας του φεστιβάλ, ενώ θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις, παιχνίδια και μαθήματα για τους ανθρώπους που συγκατοικούν ή σκοπεύουν να συγκατοικήσουν με σκύλους.

Ο πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Σάββας Τζέγκας, υπογράμμισε πως τα σκυλιά δεν θα πάρουν μέρος σε καλλιστεία, αλλά θα διαγωνιστούν σε δυο εκθέσεις και θα αποδείξουν ότι είναι όντως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

«Θα γίνουν διαγωνισμοί μορφολογίας με σκυλιά από σχεδόν όλες τις χώρες των Βαλκανίων, και με πολύ μεγάλη συμμετοχή από τη χώρα μας. Θα αξιολογηθούν όχι με βάση την ομορφιά τους – αφού όλα τα σκυλιά είναι όμορφα – αλλά σύμφωνα με τα στάνταρ και τα πρότυπα της κάθε φυλής. Θα διαγωνιστούν με κριτήριο το πόσο προσεγγίζει ή αποκλίνει το κάθε σκυλί από το διεθνές πρότυπο της φυλής του», εξήγησε ο κ. Τζέγκας.

Ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά celebrities-σκύλους, που συμμετείχαν σε τηλεοπτικές σειρές, σκύλους με «γαλόνια» αλλά και σκύλους διασώστες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από τον Όσκαρ, που έχει συνδράμει πολλές φορές στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. Ειδικός στην ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και την ενίσχυση των πεζών περιπολιών, παραμένει πάντα πιστός στο καθήκον, υπό τη συνεχή καθοδήγηση των εκπαιδευτών του.

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Βασίλης Γουλιέλμος, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9» πως το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα φεστιβάλ για τους τετράποδους φίλους και τους κηδεμόνες τους, δεν υπόσχεται μόνο γνώση, αλλά και άφθονη διασκέδαση και παιχνίδι, μέσα από μια σειρά πλούσιων δράσεων για όλη την οικογένεια, με δωρεάν είσοδο και πάρκινγκ στους χώρους της ΔΕΘ.

«Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αλλά και να διασκεδάσουν. Θα δουν εκπαιδευτικά κόλπα, θα μάθουν μυστικά που αφορούν σε θέματα καθημερινής συμβίωσης, θα υπάρχουν συνεργατικά παιχνίδια με σκύλους και παιδιά, ενώ επίσης θα θαυμάσουν σπάνιες φυλές και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, όπως τον υπέροχο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ., θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών και face painting»,  ανέφερε ο κ. Γουλιέλμος .

Στόχος των διοργανωτών είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα ευζωίας του σκύλου, κοινωνικής ευθύνης, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των κηδεμόνων, μέσα από συμμετοχικούς ερευνητικούς τρόπους μάθησης και μία διεπιστημονική διάσταση.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως, όσοι βρεθούν στο φεστιβάλ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε σκυλιά που φέρουν microchip και έχουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ