icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας των ανηλίκων, τη μικροεγκληματικότητα και το άνοιγμα των γηπέδων μίλησε ο υπουργός Προστασία του Πολίτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της βίας μεταξύ ανηλίκων διότι, όπως επισήμανε θέλει πολύ ιδιαίτερη μεταχείριση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται παρά πολύ γρήγορα. Για το λόγο αυτό, διευκρίνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται γονείς αλλά και ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα.

Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει και μία τηλεφωνική γραμμή με πενταψήφιο αριθμό, ώστε να μπορεί ο καθένας να καταγγέλλει αμέσως στο Ανηλίκων ένα περιστατικό και να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση.

«Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application, το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μαρτύριο η μικροεγκληματικότητα για τους πολίτες

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μικροεγκληματικότητας, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται εκατοντάδες μικρές εγκληματικές πράξεις, που σημειώνονται καθημερινά.

«Ο ένας μπαίνει στο σπίτι σου, ουσιαστικά παίρνει την περιουσία του, ο άλλος κάνει διάρρηξη, ο τρίτος σού κλέβει το πορτοφόλι, όλο αυτό είναι ένα μαρτύριο για τους πολίτες κάθε μέρα», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Έμφαση στην ευαισθητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας

Επιπρόσθετα ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο χαρακτήρισε φρικαλέο, ενώ τόνισε ότι έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

«Όλα αυτά είναι κοινωνικά θέματα τα οποία είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος και φτιάξαμε γραφεία σε κάθε περιοχή της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς για να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της αστυνομίας όταν δέχονται τέτοιες κλήσεις», συμπλήρωσε.

«Να πάμε στα γήπεδα με τα παιδιά μας»

Αναφορικά με το ζήτημα της οπαδικής βίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε τη δουλειά μας» και συνέχισε λέγοντας ότι «υπόσχομαι εδώ ενώπιον σας ότι θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε όλα αυτά τα εγκληματικά στοιχεία να συλληφθούν, να τα οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη και να τελειώνουμε, γιατί είναι οργανωμένο έγκλημα». Ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

«Να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε όλοι στα γήπεδα που ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου και να τελειώνουμε με όλους αυτούς», είπε ο υπουργός. Συμπλήρωσε δε πως έτσι, «θα αναγκάσουμε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία καίγονται ή δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία δημιουργούν προβλήματα, γιατί κι αυτοί εισπράττουν από έναν καλό αγώνα, μια συνεργασία»

Κάμερες όλο το φάσμα της αστυνομίας

Για τη διαδικασία προμήθειας ατομικών καμερών στους αστυνομικούς που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είπε: «Λειτούργησαν τότε οι ατομικές κάμερες των αστυνομικών. Ήταν ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα, που λειτούργησε. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. Κακώς κατά την άποψή μου. Η κάμερα διασφαλίζει και τον αστυνομικό, διασφαλίζει και τον πολίτη, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ορθή διαχείριση περιστατικών, όταν υπάρχουν προβλήματα».

Επιπλέον, διευκρίνισε πως «Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί διαγωνισμός ούτως ώστε να παραλάβουμε κάπου 2.500 body κάμερες, κάμερες δηλαδή που θα φέρουν οι αστυνομικοί, και σε περιπολικά και στις ομάδες της ΔΙΑΣ, της δίκυκλης αστυνόμευσης, και βεβαίως κάμερες σταθερές για τους δρόμους. Πιστεύω ότι σύντομα θα τρέξουν αυτοί οι διαγωνισμοί, έτσι ώστε να έχουμε σε όλο το φάσμα της αστυνομίας κάμερες».

Η Greek Mafia είναι δολοφόνοι

Αναφορικά με την Greek Mafia δήλωσε πως «είναι κάποιοι δολοφόνοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι συμβολαίων, υπηρετώντας κάποια άλλα συμφέροντα, να υπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα άνομα συμφέροντα. Είναι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διεισδύσει στην οικονομία, στα καύσιμα, στα λαθραία τσιγάρα και βγάζουνε πάρα πολλά χρήματα. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι. Ήδη, έχει μια πρώτη επιτυχία η Αστυνομία μετά από πάρα πολλά χρόνια. Σε αυτό τον καμβά θα συνεχίσουμε».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ