icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το O-SOW είναι ένα βιώσιμο βιοδιασπώμενο υποκατάστατο χαρτιού τουαλέτας, κατασκευασμένο από πορτοκάλι, φύλλα αλόης βέρα και σπόρους φυτών

Η Avia Revivi πεζοπορούσε στους ορεινούς όγκους του Ισραήλ όταν διαπίστωσε ότι αντί για περιπατητές, σκόνταφτε διαρκώς σε ρολά τουαλέτας με ανθρώπινα περιττώματα.

Απογοητευμένη από τα απορρίμματα που άφηναν πίσω τους οι ορδές των trekkers, αποφάσισε να επιστρατεύσει τις γνώσεις της ούσα φοιτήτρια στο industrial design. Το δικό της «εύρηκα» φέρει την ονομασία O-SOW και αφορά σε ένα βιοδιασπώμενο χαρτί τουαλέτας, το οποίο ενσωματώνει σπόρους για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη φυτών.

Η αρχική σκέψη της Revivi ήταν το προϊόν να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των περιπατητών και εν γένει για όσους επιλέγουν εξωτερικούς υπαίθριους χώρους για την τουαλέτα τους. «Υπήρχαν μέρες που δεν συναντούσα άλλους ταξιδιώτες, αλλά μεγάλες ποσότητες από χαρτί υγείας», δήλωσε στο Dezeen, η φοιτήτρια της Ακαδημίας Τέχνης και Σχεδιασμού Bezalel. «Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι ήθελα να λύσω αυτό το πρόβλημα».

Το O-SOW κατασκευάστηκε από πορτοκάλι, αλόη βέρα και σπόρους φυτών για τους πεζοπόρους που «προτιμούν να σπέρνουν και να γονιμοποιούν τη γη, παρά να αφήνουν πίσω τους ανθρώπινα απόβλητα». Ενσωμάτωσε το πορτοκάλι για τις ιδιότητές του και την αλόη βέρα λόγω της απαλότητάς της.

Όπως εξήγησε, η ταχύτερη αποσύνθεση των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με τα ενεργά βακτήρια E.coli, τα οποία μπορούν να βρεθούν στα ανθρώπινα κόπρανα, επιτρέπει στο χαρτί τουαλέτας να βιοδιασπάται γρήγορα όταν αφήνεται στη φύση. «Δεδομένου ότι μιλάμε για μία φέτα πορτοκαλιού, μπορεί εύκολα να διαλυθεί όταν θα έρθει σε επαφή με υγρά», δήλωσε η σχεδιάστρια. «Καταναλώνεται από τα ζώα, αποσυντίθεται στο έδαφος και ακόμη και σε ένα πεζοδρόμιο στο δρόμο», λέει.

Σπόροι διαφορετικών φυτών υφαίνονται στο O-SOW και με τη βοήθεια των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ανθρώπινων αποβλήτων, η φυσική σπορά γίνεται μόνο με τη χρήση του

Κάθε πακέτο χαρτιού υγείας έχει διαφορετικούς σπόρους υφασμένους σε αυτό, τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τη βλάστηση στην περιοχή που ταξιδεύουν.

«Σπόροι διαφορετικών φυτών υφαίνονται στο O-SOW και με τη βοήθεια των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ανθρώπινων αποβλήτων, η φυσική σπορά γίνεται απλά και μόνο με τη χρήση του», εξηγεί η Revivi.

«Οι σπόροι που χρησιμοποίησα είναι δυόσμος, παιώνια, τριαντάφυλλο, μαϊντανός και κάρδαμο, αλλά σκοπεύω να χαρτογραφήσω δημοφιλείς περιοχές πεζοπορίας και να αναθέσω σε κάθε μια από αυτές έναν αριθμό σπόρων κατάλληλων για καλλιέργεια».

Σε ιδανικές συνθήκες, οι σπόροι στο χαρτί τουαλέτας O-SOW μπορούν να θρέψουν το έδαφος και να αναπτύξουν φυτά όταν διασκορπιστούν.

Το O-SOW είναι τυλιγμένο σε συσκευασία μίας χρήσης από βιοδιασπώμενο χαρτί, διαθέτει νήμα σχισίματος για το άνοιγμα και ετικέτα που επισημαίνει τον τύπο των σπόρων και τον αριθμό των φύλλων στη συσκευασία.

Η Revivi σχεδίασε επίσης μία θήκη από υπολείμματα υφάσματος αλεξίπτωτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των υπόλοιπων φύλλων, μόλις ανοίξει η συσκευασία.

Για να διατηρηθούν τα φύλλα σε υγρή κατάσταση, η θήκη διαθέτει επίσης μία εσωτερική επίστρωση και, για εύκολο άνοιγμα, έχει ένα στρώμα polyex που δημιουργεί υψηλή τριβή, επιτρέποντας την ατομική εξαγωγή των φύλλων.

Αφού μελέτησε την πιο επαρκή και κατάλληλη μέθοδο σκουπίσματος, η Revivi επέλεξε ένα στρογγυλεμένο σχήμα, καθώς διαπίστωσε ότι το μήκος και το πλάτος του θα ήταν κατάλληλα για διαφορετικά μεγέθη χεριών και θα επέτρεπαν διπλό σκούπισμα. Κάθε φύλλο έχει μία λεία πλευρά και μία άλλη πλευρά που είναι ελαφρώς διάστικτη για να ενισχύει το κράτημα των χρηστών.

«Είναι λίγο πιο παχύ από το χαρτί υγείας, αρκετά εύκαμπτο και ανθεκτικό. Μπορεί να σκιστεί όπως το συνηθισμένο χαρτί, αλλά μόνο αν προσπαθήσετε».

Για να καταλήξει σε περισσότερο αποτελεσματικό και εύχρηστο σχεδιασμό καθαρισμού, η Revivi διεξήγαγε μία μελέτη με τέσσερις συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το φύλλο σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια ενός δίμηνου ταξιδιού.

Τους έθεσε ερωτήματα σχετικά με το υλικό και το σχήμα προτού τους δώσει τα νέα προϊόντα για τη δοκιμή. «Φαίνεται ότι το συμβατικό χαρτί τουαλέτας σε τετράγωνο σχήμα που γνωρίζουμε δεν εξυπηρετεί το σκοπό του κατά την πράξη της τουαλέτας», εξήγησε. «Ωστόσο, η κατασκευή φύλλων τετράγωνου σχήματος είναι ευκολότερη και πιο βολική για τα εργοστάσια, παρόλο που οι γωνίες παραμένουν καθαρές κατά τη χρήση».

Με πληροφορίες από dezeen