icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μέσα από τη βιωματική μάθηση, οι έφηβοι επιθυμούν να παράσχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με την πρόληψη και την κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων

Μετά από μία κουραστική ημέρα, γυρίζεις στο σπίτι σου και διαπιστώνεις ότι έχει πιάσει φωτιά. Τι κάνεις για να τη σβήσεις; Μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ελευσίνας αποφάσισαν να δώσουν την απάντηση, μετατρέποντας το παραπάνω εφιαλτικό – αλλά εξαιρετικά πιθανό – σενάριο σε ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι escape room, με στόχο τη σωστή ενημέρωση του κοινού γύρω από τις πυρκαγιές.

Ο χρήστης του παιχνιδιού καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που οδηγούν σε σημαντικές πληροφορίες, όπως «Πόσους πυροσβεστήρες πρέπει να έχω στο σπίτι μου;» ή «Ποιος είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που καλώ σε περίπτωση πυρκαγιάς;».

Μόλις ο παίκτης απαντήσει, επιπλέον πληροφορίες για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων εμφανίζονται σε μία ηλεκτρονική οθόνη. Ταυτόχρονα, καταρρίπτονται διαδεδομένοι μύθοι, όπως η χρήση βρεγμένης πετσέτας στο πρόσωπο κατά την είσοδο σε χώρο πυρκαγιάς, κάτι που απλώς θα μας κάνει να λιποθυμήσουμε γρηγορότερα.

chaotic+kitchen
Το διαδραστικό παιχνίδι έχει στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κατάλληλη προετοιμασία

Οι 15 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας δημιούργησαν το παιχνίδι Chaotic Kitchen Escape Room, στο πλαίσιο της εικονικής startup Disaster Awareness Center, με την οποία συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Junior Achievement Greece.

Η ιδέα τους είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού κέντρου προσομοίωσης φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, έτσι ώστε, μέσα από τη βιωματική μάθηση, να παράσχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με την πρόληψη και την κατάλληλη προετοιμασία τους στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.

«Οι μαθητές είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω τους. Η περιοχή μας έχει πληγεί από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς, οπότε τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και, κάνοντας έρευνα, είδαν ότι υπάρχει κενό στην ενημέρωση των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν, όταν έρθουν αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή. Οπότε διαπίστωσαν ότι υπάρχει ανάγκη για πληροφόρηση, την οποία θέλουν να καλύψουν με το Disaster Awareness Center», εξηγεί η καθηγήτρια Αγγλικών του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας και συντονίστρια της εικονικής επιχείρησης, Κατερίνα Δρετάκη.

Ένα κέντρο συλλογής τροφίμων

Στόχος των μαθητών είναι να συμπεριλάβουν στο κέντρο τους προσομοιώσεις προηγμένης τεχνολογίας σεισμών, πυρκαγιών και πλημμυρών, όπως και σεμινάρια πρώτων βοηθειών από εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών.

Επιπλέον, θέλουν ο χώρος να αποτελέσει κέντρο συλλογής τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης και να φροντίζουν για τη σωστή διανομή τους σε πληγέντες που έχουν ανάγκη. Επόμενο βήμα τους είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης, ώστε το κέντρο να περάσει από το στάδιο της ιδέας στην υλοποίηση.

«Κάναμε επισκέψεις στην ΕΜΑΚ και στην Πολιτική Προστασία για να πληροφορηθούμε σχετικά με το τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και θέλουμε, μέσα από το κέντρο προσομοίωσης, οι πολίτες να προετοιμάζονται με γόνιμο και αποτελεσματικό τρόπο και να ενημερώνονται, ώστε να αποφεύγουν τους τραυματισμούς», επισημαίνουν οι μαθήτριες Θεοδώρα Κοσμοπούλου και Φιλαρέτη Τζινιέρη, οι οποίες είναι υπεύθυνες Επικοινωνίας και Προβολής στην εικονική επιχείρηση του σχολείου.

Κουίζ γνώσεων

Στο πλαίσιο του κέντρου προσομοίωσης οι μαθητές ανέπτυξαν, επίσης, δύο παιχνίδια, με διπλό στόχο την ψυχαγωγία και την ενημέρωση, το Chaotic Kitchen Escape Room και ένα κουίζ γνώσεων.

«Πόσες φυσικές καταστροφές θεωρείτε ότι συμβαίνουν ετησίως;», «Πόσα στρέμματα γης καίγονται ετησίως;», «Πόσοι σεισμοί συμβαίνουν στη διάρκεια μιας μέρας;». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στο κουίζ.

«Μέσα από το παιχνίδι οι επισκέπτες τεστάρουν τις γνώσεις τους και ένα από τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι, ειδικά για τις πυρκαγιές, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση», εξηγεί η υπεύθυνη Συλλογών και Εκθέσεων της εικονικής επιχείρησης, μαθήτρια Ελεωνόρα Κολάι.

Η εικονική επιχείρηση του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας συμμετείχε στη μαθητική εμπορική έκθεση του Junior Achievement Greece, που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Στα επόμενα στάδια του προγράμματος, όλες οι μαθητικές ομάδες θα διεκδικήσουν το βραβείο κοινού σε ειδική ιστοσελίδα, αλλά και το βραβείο της καλύτερης μαθητικής εικονικής επιχείρησης 2024 στον πανελλαδικό τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και υλοποιείται με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ