icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα ονόματα των δύο νεαρών δολοφόνων, με τρανσφοβικά κίνητρα, δόθηκαν τελικά στη δημοσιότητα με απόφαση του δικαστηρίου

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι Scarlett Jenkinson και Eddie Ratcliffe, δολοφόνοι της τρανς έφηβης Brianna Ghey, η οποία βρέθηκε μαχαιρωμένη σε πάρκο στο Cheshire της Αγγλίας, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα, για το έγκλημα με τρανσφοβικά κίνητρα, η Jenkinson καταδικάστηκε με την ελάχιστη ποινή κάθειρξης 22 ετών, ενώ ο Ratcliffe με κάθειρξη 20 ετών, ωστόσο όπως δήλωσε η δικαστής Amanda Yip, ενδέχεται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή.

«Θα αποφυλακιστείτε μόνο αν δεν θεωρείστε πλέον επικίνδυνοι», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «και οι δύο συμμετείχαν σε μία βάναυση, προσχεδιασμένη δολοφονία που είχε σαδιστικό χαρακτήρα».

Το Αγόρι Υ και το Κορίτσι Χ

Μέχρι πρόσφατα, το ζευγάρι των δολοφόνων αναφέρονταν ως Αγόρι Y και Κορίτσι X. Δεδομένου ότι και οι δύο ήταν μόλις 15 ετών όταν διέπραξαν τη δολοφονία, δεν επιτρεπόταν στα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν τα ονόματά τους.

Η δικαστής Amanda Yip, ωστόσο, ήρε την εντολή ανωνυμίας στις 2 Φεβρουαρίου 2024, λόγω του εξαιρετικά σοβαρού χαρακτήρα της υπόθεσης.

Η ίδια δικαιολόγησε την απόφασή της, υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό για το κοινό να να αντιληφθεί ότι οι δολοφόνοι που έκαναν «κάτι τόσο φρικτό» ήταν στην ουσία δύο παιδιά.

«Να ξεχαστούν οι δολοφόνοι»

Ο πατέρας της Brianna, Peter Spooner, δεν επιθυμούσε να αποκαλυφθούν τα ονόματα των δολοφόνων της κόρης του στα μέσα ενημέρωσης.

Μόλις οι δολοφόνοι κατονομαστούν, θα κεντρίσουν όλο το λάγνο ενδιαφέρον των ΜΜΕ

Επιθυμία του ήταν να ξεχαστούν οι δολοφόνοι και να μείνουν για πάντα στη φυλακή: «Για ‘μένα, δεν είναι τίποτα», είχε δηλώσει, σύμφωνα με τον Guardian.

Ενάντια στην αποκάλυψη των ονομάτων των δολοφόνων ήταν και η Φράνσις Κρουκ, πρώην επικεφαλής της Howard League for Penal Reform, του παλαιότερου οργανισμού ποινικής μεταρρύθμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) σχολίασε: «Μόλις τα παιδιά που σκότωσαν την Brianna Ghey κατονομαστούν, θα αποτελέσουν το σύνολο του λάγνου ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης και το θύμα θα μπει στην άκρη».

Πράγματι, αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, οι φωτογραφίες των δολοφόνων βρέθηκαν σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης με τη λεζάντα «τα πρόσωπα του κακού».

Η δολοφονία της Brianna

Οι Jenkinson και Ratcliffe σκότωσαν την Brianna στο πάρκο Culcheth Linear, του Warrington στις 11 Φεβρουαρίου 2023. Η Ghey βρέθηκε μαχαιρωμένη σε ένα μονοπάτι, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που έσπευσαν στο σημείο επιβεβαίωσαν απλά τον θάνατό της.

Αμέσως μόλις μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου της, φίλοι και γνωστοί της Ghey άρχισαν να κάνουν αναρτήσεις-αφιερώματα στο TikTok. Στην πλειοψηφία τους, τα σχόλια αναφέρονταν στην Ghey ως «δυνατή, ατρόμητη και μοναδική».

@briannagheyy i miss you so much brianna 🎀🤍 #fyp #foryoupage #edit #briannaghey #uk #murder #briannagheyedit #justice #gingerpuppyx #truecrime #crime #trans #lgbtq #trending #important #rip ♬ original sound – ⌗˚ ༘ 🎀 ₊˚✧

«Η Brianna ήταν μία πολυαγαπημένη κόρη, εγγονή και μικρή αδελφή. Ήταν ένας χαρακτήρας μεγαλύτερος από τη ζωή, που έκανε εντύπωση σε όσους τη συναντούσαν. Η Brianna ήταν όμορφη, πνευματώδης και ξεκαρδιστική», ανέφερε η οικογένειά της σε δήλωσή τους.

Και τρανσφοβικά τα κίνητρα

Η εισαγγελία αναφέρθηκε και στα «τρανσφοβικά» μηνύματα που έστελνε ο Ratcliffe στην Jenkinson μέσω Snapchat. Η δικαστής Yip χαρακτήρισε τα μηνύματα «απάνθρωπα», συμφωνώντας ότι η δολοφονία είχε εν μέρει ως κίνητρο την τρανσφοβία του νεαρού δολοφόνου.

«[Η Brianna] είχε κάποιες δυσκολίες, αλλά υποστηριζόταν από την αγαπημένη της οικογένεια», δήλωσε η δικαστής, προσθέτοντας ότι «παρόλο που η ζωή της ήταν σύντομη, είχε μεγάλο αντίκτυπο».

Περήφανοι για την Brianna

«Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ μου τέτοια θλίψη», ανέφερε η Esther Ghey, μητέρα της Brianna, προσθέτοντας ότι, για εκείνη, το πιο δύσκολο ήταν να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η κόρη της δολοφονήθηκε από κάποιον που γνώριζε.

Ο πατέρας της Brianna είπε πως όταν η Ghey έκανε τη μετάβαση ένιωσε περήφανος που απέκτησε άλλη μία όμορφη κόρη. «Δημιουργούσαμε μία νέα σχέση και αυτοί οι δύο δολοφόνοι το έκλεψαν και από τους δύο μας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από The Guardian, Dazed