icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μια γυναίκα στο Πακιστάν κινδύνευσε, όταν εξαγριωμένο πλήθος θεώρησε-εσφαλμένα- ότι το ρούχο της προσέβαλε τη θρησκεία και απείλησε να την λιντσάρει

Εξαγριωμένος όχλος στο Πακιστάν παραλίγο να λιντσάρει μία γυναίκα, κατηγορώντας την για βλασφημία του Ισλάμ, επειδή το φόρεμά της διακοσμημένο με αραβικές καλλιγραφίες. Το πλήθος θεώρησε πως ήταν στίχοι από το Κοράνι. Αλλά δεν ήταν…

Η γυναίκα σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας, που τη φυγάδευσε και τη συνόδευσε σε ασφαλές μέρος, μακριά από τα εκατοντάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί απειλώντας να την λιντσάρουν.

Το φόρεμα, που έβαλε σε κίνδυνο τη σωματική της ακεραιότητα, δεν είχε τυπωμένους πάνω του στίχους από το Κοράνι, όπως θεώρησαν όσοι την κατηγόρησαν για βλασφημία. Είχε τυπωμένη με αραβικά γράμματα τη λέξη Halwa, που σημαίνει όμορφη.

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν. Κάποιοι άνθρωποι έχουν λιθοβοληθεί ακόμη και πριν οι υποθέσεις τους δικαστούν.

Η γυναίκα πάντως, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την επιλογή του φορέματος…

Το χρονικό

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή, έξω από ένα εστιατόριο στη Λαχόρη, όπου είχε βρει καταφύγιο η τρομοκρατημένη γυναίκα.

Μέχρι να φτάσει στο σημείο η αστυνομία, περίπου 300 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εστιατόριο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν τη γυναίκα, εμφανώς φοβισμένη, να κάθεται σε μια γωνία του εστιατορίου και να καλύπτει το πρόσωπό της με το χέρι της.

Σε ένα άλλο βίντεο εμφανίζεται η γυναίκα σε κλοιό αστυνομικών που την περικύκλωσαν για να την προστατεύσουν από εξαγριωμένο πλήθος, που της φώναζε να βγάλει το φόρεμα και κάποιους να θυμίζουν ότι οι βλάσφημοι πρέπει να αποκεφαλίζονται.

Η βοηθός του επιθεωρητή Syeda Shehrbano που έσπευσε στο σημείο, είπε πως στην πραγματικότητα κανένας δεν ήξερε τι ήταν γραμμένο στο ρούχο της.

Η ίδια ανέλαβε τη διαπραγμάτευση με το πλήθος, λέγοντάς τους πως θα την πάρουν στο αστυνομικό τμήμα, ότι οι πράξεις της θα ληφθούν υπόψη και ότι θα καταστεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει σύμφωνα με το νόμο της χώρας.

Η γυναίκα οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα, όπου αρκετοί θρησκευτικοί μελετητές επιβεβαίωσαν ότι το κείμενο στο φόρεμά της ήταν αραβική καλλιγραφία και όχι στίχοι από το Κοράνι.

Η αστυνομία ζήτησε στη συνέχεια από τους μελετητές να καταγράψουν ένα βίντεο στο οποίο να αναφέρουν τα ευρήματά τους και ότι η γυναίκα ήταν αθώα.

Δημόσια συγγνώμη

«Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση, συνέβη κατά λάθος. Παρόλα αυτά ζητώ συγγνώμη για όλα όσα συνέβησαν και θα φροντίσω να μην ξανασυμβεί ποτέ», δήλωσε πάντως η γυναίκα, προσθέτοντας ότι είναι ευσεβής μουσουλμάνα και δεν θα διέπραττε ποτέ βλασφημία.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η γυναίκα βρισκόταν στη Λαχόρη για να κάνει κάποια ψώνια και έκτοτε έχει φύγει από την πόλη.

Ο Ταχίρ Μαχμούντ Ασράφι, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού για θρησκευτικά θέματα, δήλωσε στο X, πρώην Twitter, ότι οι άνδρες στο πλήθος και όχι η γυναίκα θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη.

Η Shehrbano από την πλευρά της είπε πως οι αρχές διαπιστώνουν έξαρση περιστατικών παρόμοιων με εκείνο της Κυριακής.

«Αν δεν είχα φωνάξει και αν δεν είχα πείσει το πλήθος ότι θα κάνουμε κάτι γι’ αυτό, θα είχε γίνει πιο άσχημο», είπε, με τον αρχηγό της αστυνομίας του Παντζάμπ να ζητά να της απονεμηθεί βραβείο για τη γενναιότητά της.

Με πληροφορίες από BBC