Διαμαρτύρονται ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας και η αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη απόφαση αξιωματούχων της πέμπτης μεγαλύτερης πόλης της Νορβηγίας να δέχεται αποκλειστικά Ουκρανούς πρόσφυγες.

Το απόγευμα της Τρίτης (13/2), η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Ντράμεν, μίας πόλης με περισσότερους από 120.000 κατοίκους, 40 χιλιόμετρα δυτικά του Όσλο, ψήφισε υπέρ ενός μέτρου που αποσκοπεί στην υποδοχή μόνο Ουκρανών προσφύγων.

Την πλειοψηφία κατέχουν το Συντηρητικό Κόμμα, η λαϊκιστική αντιμεταναστευτική δεξιά, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και μία μικρή ομάδα που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αψήφησε τις προειδοποιήσεις της κεντροαριστερής κυβέρνησης, προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός που προέρχεται από τους Εργατικούς, Γιόνας Γκαρ Στέρε, επέκρινε το μέτρο λέγοντας ότι «δεν είναι νόμιμο».

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν οι δήμοι», είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK. «Μια βασική αξία είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν αντιμετωπίζονται ισότιμα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο NTB, η αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, η Έρνα Σόλμπεργκ, από το ίδιο κόμμα με τον δήμαρχο του Ντράμεν, τόνισε επίσης ότι «κανένας δήμος δεν μπορεί να επιλέξει ότι επιθυμεί να υποδεχθεί πρόσφυγες μόνο από μία συγκεκριμένη χώρα» ακόμα κι αν δεν είναι «ασυνήθιστο» να υπάρχουν προτιμήσεις.

Εάν το μέτρο δεν αποσυρθεί, η απόφαση των αρχών του Ντράμεν είναι πιθανό να οδηγήσει στην παραπομπή του νομάρχη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ