icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Είναι ομοφυλόφιλη, πρώην στέλεχος σε παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα σε Γερμανία κι Ελβετία και ηγείται του ακροδεξιού AfD, ενώ αρνείται ότι είναι ρατσίστρια. Η ζωή της Alice Weidel είναι γεμάτη αντιφάσεις

Η Alice Weidel αναδείχθηκε σε σύμβολο της ακροδεξιάς, οδηγώντας την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Bundestag.

Ήταν παντελώς άγνωστη στη Γερμανία μέχρι που, μαζί με τον Alexander Gauland, ανέλαβε να ηγηθεί της εθνικής εκστρατείας του κόμματος. Πλέον οι πολιτικοί της αντίπαλοι την αποκαλούν λύκο με προβιά προβάτου…

Ο Gauland ταιριάζει λίγο-πολύ στο στερεότυπο του λαϊκιστή τραμπούκου τύπου Willie Stark, αλλά η Weidel – μία γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση, πρώην οικονομική σύμβουλος διεθνών κολοσσών, με ένα προφίλ που οι εθνικιστές λαϊκιστές συνήθως ισχυρίζονται ότι απεχθάνονται – κέρδισε την εμπιστοσύνη της γερμανικής ακροδεξιάς.

Ως συν-επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία η επιρροή της αυξάνεται σταθερά.

«Εκτόξευσε» τη δημοφιλία του AfD

Είναι αλήθεια ότι το κόμμα, το οποίο ξεκίνησε μόλις το 2013 και αντιπροσωπεύεται με το μπλε χρώμα, διαθέτει μόλις 78 από τους 736 βουλευτές της Bundestag.

Δεν ελέγχει κανένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, παρά μόλις τρεις μικρές δημοτικές κυβερνήσεις.

Η πλειονότητα των Γερμανών δηλώνει ότι δεν θα το ψήφιζε ποτέ και τα άλλα κορυφαία κόμματα έχουν ορκιστεί να το αποφεύγουν.

@alice_weidel_afd Es war eine grandiose Veranstaltung! 🔥 #pfalztreffen #kirchheimbolanden #tomvangrieken #vlaamsbelang #afd #aliceweidel ♬ Nirvana – Official Sound Studio

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, μια υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, έχει θέσει πολλά τοπικά παραρτήματα του AfD υπό παρακολούθηση για εξτρεμισμό.

Πρόσφατα μάλιστα, το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας επιβεβαίωσε την εξτρεμιστική δράση της νεολαίας (Junge Alternative) του AfD της Γερμανίας.

Ωστόσο, μέσα σε 19 μήνες από τότε που η Weidel ανέβηκε στην κορυφή, το AfD υπερδιπλασίασε το μερίδιό του στην πρόθεση ψήφου, από 10% σε πολύ πάνω από 20%.

Αυτό το καθιστά το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα της Γερμανίας, μετά τους αντιπολιτευόμενους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αλλά μπροστά και από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η Weidel είναι πιο δημοφιλής από τον Όλαφ Σολτς, τον καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών.

Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο το AfD αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις εννέα έδρες που έχει σήμερα, απηχώντας μια τάση σε ολόκληρη την ήπειρο που έχει ενισχύσει τους δεξιούς λαϊκιστές από τη Σουηδία έως την Ολλανδία και την Ιταλία.

Μια εύπορη, καριερίστα, λεσβία, αρχηγός της γερμανικής ακροδεξιάς

Όμως η 44χρονη μοιάζει μια παράδοξη φιγούρα για το AfD.

Το κόμμα είναι ανδροκρατούμενο – οι γυναίκες αποτελούν μόλις έναν στους εννέα βουλευτές του σε σύγκριση με το 35% σε όλα τα κόμματα.

Ο Chrupalla μοιάζει πιο τυπικός. Όπως πολλοί ψηφοφόροι του AfD, είναι ανατολικογερμανός και περήφανος για την εργατική τάξη.

Alice Weidel, η αντιφατική ηγέτιδα της γερμανικής ακροδεξιάς

7 Images

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η Weidel είναι πιο δημοφιλής από τον Όλαφ Σολτς, τον καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Μέσα σε 19 μήνες από τότε που η Weidel ανέβηκε στην κορυφή, το AfD υπερδιπλασίασε το μερίδιό του στην εθνική πρόθεση ψήφου, από 10% σε πολύ πάνω από 20% Το AfD είναι ανδροκρατούμενο κόμμα κι ο Chrupalla μοιάζει πιο τυπικός στα ακροδεξιά πρότυπα Έχει παραδεχτεί ότι η απόφασή της να μεταφέρει τις πολιτικές της πεποιθήσεις στη δημόσια ζωή ήταν μια πρόκληση Η Alice Weidel αναδείχθηκε σε σύμβολο της ακροδεξιάς, οδηγώντας την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Bundestag. Η Alice Weidel ισχυρίζεται ότι το κόμμα της δεν είναι ρατσιστικό Η Weidel συζητούσε συχνά την ανυποχώρητη αντίθεσή της στο ευρώ και παρουσίαζε επιχειρήματα για το γιατί δεν ήταν καλό για τη Γερμανία

Ενσαρκώνει τη δυσαρέσκεια κατά των ελίτ που έχει τροφοδοτήσει το κόμμα μέσα από τις αναταράξεις της συγκυβέρνησης-19, τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Weidel προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Γερμανίας.

Έχει στη φαρέτρα της ένα διδακτορικό στα οικονομικά και τείνει να προτιμά την ελεγχόμενη αρένα της αίθουσας συνεδριάσεων της Βουλής, από την ανεξέλεγκτη επαφή με το πλήθος.

Η πορεία της καριέρας της πριν από την πολιτική έμοιαζε με έναν εκτοξευόμενο πύραυλο.

Εργάστηκε για την Goldman Sachs, μια παγκόσμια επενδυτική τράπεζα, καθώς και για την Allianz, έναν ασφαλιστικό κολοσσό, προτού ιδρύσει μια ιδιωτική συμβουλευτική εταιρεία.

Πέρασε αρκετά χρόνια στην Κίνα, αλλά την εγκατέλειψε όταν συνειδητοποίησε πως θα ήταν λάθος για την καριέρα της να χαρακτηριστεί «δάκτυλος της Κίνας».

Ανοιχτά ομοφυλόφιλη ζει κυρίως στην Ελβετία. Μαζί με τη σύντροφό της, την Ελβετίδα σκηνοθέτη με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, Sarah Bossard, μεγαλώνουν δύο γιους, ηλικίας επτά και δέκα ετών.

Η Weidel λέει, ότι παρόλο που η σύντροφός της έχει «πολύ, πολύ φιλελεύθερες» απόψεις -και παρά τις επεμβάσεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στην ιδιωτική τους ζωή- έχει υποστηρίξει σθεναρά την πολιτική της καριέρα.

Ωστόσο, αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες του 2016 κατά της εισαγωγής θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ σε ορισμένα γερμανικά σχολεία, η Weidel είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω κανέναν με την ηλιθιότητα του φύλου του ή τα μαθήματα πρώιμης σεξουαλικοποίησης να πλησιάσει τα παιδιά μου».

Επέμεινε επίσης ότι το κόμμα της δεν είναι ομοφοβικό, αφού θρήνησε τον «θάνατο» της γερμανικής οικογένειας, μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Μια αρχηγός υπό παρακολούθηση

Πίνοντας πράσινο τσάι στο γραφείο της, η συμπρόεδρος του AfD παραδέχεται ότι η απόφασή της να μεταφέρει τις πολιτικές της πεποιθήσεις στη δημόσια ζωή ήταν μια πρόκληση.

Εντυπωσιασμένη από την αντιευρωπαϊκή της στάση, εργάστηκε με μερική απασχόληση για το κόμμα για τέσσερα χρόνια, προτού απορροφηθεί στις εθνικές εκλογές, και στο προσκήνιο, το 2017.

Εκπροσωπώντας μια περιφέρεια στο νοτιογερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, η Weidel προσχώρησε στην ηγεσία το 2022.

Εκτός από τον έλεγχο του Τύπου, η ίδια και το κόμμα της αντιμετωπίζουν τώρα επίσημη παρακολούθηση σε τρία γερμανικά κρατίδια. «Θεωρώ πραγματικά παράλογο το γεγονός ότι οι κατάσκοποι της Stasi διαβάζουν την ιδιωτική μου αλληλογραφία και μπορούν να ακούν τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες, παρόλο που είμαι εκλεγμένη ηγέτης της αντιπολίτευσης», λέει.

Ιδιαίτερα, προσθέτει, αφού το «βασικό της αμάρτημα» είναι απλώς να ζητά να έχει η Γερμανία ασφαλή σύνορα. «Προφανώς αν δεν λες ανοιχτά σύνορα για όλους, τότε βρίσκεσαι σε αυτή την ακροδεξιά γωνία!».

Δηλώνει μη ρατσίστρια, αλλά βάλλει κατά των μεταναστών

Κατά την άποψη της τα περισσότερα προβλήματα της Γερμανίας μπορούν να αποδοθούν σε αυτό που περιγράφει ως βαθιά ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική, ιδίως στην υποδοχή που επεφύλαξε η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος από το 2005-21, στην εισροή προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και άλλων μεταναστών.

«Πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να επισημαίνουν τις αρνητικές πλευρές ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων μουσουλμάνων», λέει.

«Τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν ανέβει στα ύψη και οι άνθρωποι από αυτό το πλαίσιο, κυρίως οι Αφγανοί, ακολουθούμενοι από τους Ιρακινούς και τους Σύρους, έχουν μακράν το υψηλότερο φορτίο εγκληματικότητας».

Κατηγορεί επίσης τους μετανάστες για την κακή επίδοση της Γερμανίας σε πρόσφατη μελέτη της Pisa που συγκρίνει την εκπαίδευση σε διάφορες χώρες.

«Το επίπεδο μειώνεται αυτόματα αν προέρχονται από ένα μη [γερμανικό] γλωσσικό, μη [γερμανικό] πολιτισμικό και εκπαιδευτικά αμόρφωτο πλαίσιο», λέει, αναφέροντας ως παράδειγμα έναν μεγάλο καβγά σε σχολείο του Βερολίνου, στον οποίο συμμετείχαν αγόρια που περιγράφει ως άτομα από τη Μέση Ανατολή.

Η Weidel αποκάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ «τρελή» για τη μεταναστευτική της πολιτική και την κατηγόρησε ότι διοικεί μια ακέφαλη κυβέρνηση που δεν έχει ιδέα τι κάνει».

Δήλωσε ότι οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους συμβάλλουν στο brain drain στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας στην εφημερίδα The Local, ότι αντί να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο, η Γερμανία θα έπρεπε να είχε πληρώσει την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών και τους γείτονες της Συρίας, όπως η Ιορδανία, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κρατηθούν οι πρόσφυγες στην περιοχή.

Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε επίσης τους μετανάστες αναλφάβητους και χωρίς καμία εκπαίδευση.

Παρεμπιπτόντως, ισχυρίζεται ότι το κόμμα της δεν είναι ρατσιστικό.

«Δεν υπάρχουν ρατσιστές στο AfD», επέμεινε μιλώντας στο The Local για να προσθέσει: «Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δει κανείς ότι επικίνδυνοι άνθρωποι έχουν έρθει στη χώρα μέσω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης».

Κατά του ευρώ, αλλά υπέρ της ΕΕ

Οι απόψεις της δεν ήταν πάντα ακραίες, λένε οι παλιοί της φίλοι. «Αν είχε τόσο ριζοσπαστικές απόψεις όσο ήταν στην τράπεζα, σίγουρα τις κράτησε κρυφές», δήλωσε πρώην συνάδελφος της στους Financial Times.

Λέει ότι αρχικά προσελκύστηκε από το AfD λόγω της αντίθεσής του στο ευρώ.

Συζητούσε συχνά την ανυποχώρητη αντίθεσή της στο ευρώ και παρουσίαζε πολύ εκλεπτυσμένα επιχειρήματα για το γιατί δεν ήταν καλό για τη Γερμανία, πρόσθεσε ο πρώην συνάδελφος της στους FT.

Αλλά ενώ η Weidel είναι κατά του ευρώ, δεν την πειράζει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση – απλώς θέλει να φύγουν τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη, όπως η Ελλάδα, δήλωσε στο Vox ο Timo Lochocki, συνεργάτης του Think Tank German Marshall Fund.

Με πληροφορίες από Economist, Businessinsider