icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Σύμφωνα με ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης είχε απομονωθεί σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν προτού χτυπηθεί από τους μπράβους του Πούτιν με τεχνικές που χρησιμοποιούσε η KGB

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πιθανότατα σκοτώθηκε από μία και μόνο γροθιά στην καρδιά, μια τεχνική που χρησιμοποιούσε η KGB, φέρεται να υποστήριξε πηγή μέσα από τη φυλακή όπου κρατούνταν και πέθανε ο ακτιβιστής και ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Οι μώλωπες που βρέθηκαν στο σώμα του συνάδουν με τη μέθοδο εκτέλεσης με «μία γροθιά» σύμφωνα με τον εξόριστο Ρώσο και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βλαντιμίρ Οσέτσκιν.

«Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο των ειδικών τμημάτων της KGB» δήλωσε στους Times. «Εκπαίδευσαν τους πράκτορές τους να σκοτώνουν έναν άνθρωπο με μια γροθιά στην καρδιά, στο κέντρο του σώματος. Ήταν το σήμα κατατεθέν της KGB».

Ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, ιδρυτής της ομάδας Gulagu.net που συγκεντρώνει μαρτυρίες από κρατούμενους και εργαζόμενους στις διαβόητες φυλακές της Ρωσίας, αναφέρει ότι οι πληροφορίες του προέρχονται από πηγή που εργάζεται στην αρκτική φυλακή, όπου πέθανε ο Ναβάλνι την Παρασκευή.

Η χήρα του Ναβάλνι έχει κατηγορήσει τον Πούτιν για τη δολοφονία του συζύγου της, υποστηρίζοντας ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok και ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να καλύψουν τη δολοφονία αρνούμενες να δώσουν στη δημοσιότητα τη σορό του.

Ο Osechkin, ωστόσο, δεν πείθεται και λέει ότι οι αρχές θα μπορούσαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμούσαν και δεν θα ήθελαν να «αφήσουν ίχνη στο σώμα του και να οδηγεί ο θάνατός του απευθείας στον Πούτιν».

Απομόνωση τους -27 βαθμούς

Ισχυρίζεται επίσης ότι ο Ναβάλνι είχε αναγκαστεί να περάσει δυόμισι έως τέσσερις ώρες σε υπαίθριο χώρο απομόνωσης, όπου η θερμοκρασία μπορούσε να πέσει στους μείον 27 βαθμούς Κελσίου, την ημέρα πριν από τον θάνατό του.

Οι κρατούμενοι συνήθως κρατούνται σε εξωτερικούς χώρους για όχι περισσότερο από μία ώρα και σε λιγότερο ακραίες συνθήκες.

«Νομίζω ότι πρώτα κατέστρεψαν το σώμα του κρατώντας τον στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιβραδύνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο ελάχιστο» εξήγησε ο Osechkin. «Και μετά γίνεται πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον, μέσα σε δευτερόλεπτα, αν ο πράκτορας έχει κάποια εμπειρία σε αυτό».

Στη συνέχεια, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε ένα μόνο χτύπημα, μια τεχνική «μυστικής δολοφονίας» που φημολογείται ότι χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις της KGB για να μην αφήνει καμία ένδειξη για την αιτία θανάτου.

Πριν γίνει πρόεδρος της Ρωσίας, ο Πούτιν, ως γνωστόν, υπηρέτησε για περίπου 15 χρόνια στην KGB ως αξιωματικός των ξένων μυστικών υπηρεσιών, ενώ αποσύρθηκε το 1990 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής πειστική εξήγηση για τον θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία σωφρονισμού, ο 47χρονος πέθανε αφού έκανε έναν περίπατο και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Ωστόσο, ένα κρατικό κανάλι στον ιστότοπο μηνυμάτων Telegram ισχυρίστηκε αργότερα ότι η αιτία θανάτου ήταν θρόμβος αίματος.

Με πληροφορίες από Times