icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο Αλεξέι Ναβάλνι από διοργανωτής διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, έγινε ο υπ΄αριθμόν ένα επικριτής του Πούτιν. Μπήκε στο «μάτι» του Ρώσου προέδρου, συνελήφθη, φυλακίστηκε, αλλά η αποφασιστικότητά του παρέμεινε άκαμπτη

Δηλητηριάστηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε και πέθανε στη φυλακή.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του τη μάχη κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, καταγγέλλοντας αδιάκοπα τη διαφθορά του καθεστώτος του, όπως και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας.

Φυλακισμένος από τον Ιανουάριο 2021, καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε νιοστή ποινή: 19 χρόνια για «εξτρεμιστική δράση» σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος, στην Αρκτική.

Η δηλητηρίαση της οποίας υπήρξε θύμα το 2020, μια απεργία πείνας και η διαμονή του κατ΄επανάληψη στην απομόνωση, τον σημάδεψαν σωματικά.

Μεταξύ των επικριτών της ρωσικής εξουσίας, ορισμένοι τον επέκριναν επίσης για τα φλερτ του με την ακροδεξιά ή ακόμη για την επαμφοτερίζουσα στάση του σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Όμως η περίπτωσή του έγινε μια υπόθεση για όλους τους αντιφρονούντες, τις ΜΚΟ και τους Δυτικούς όταν φυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2020 στη Σιβηρία, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές.

Οι 10 ημερομηνίες-σταθμός στον αγώνα του Ναβάλνι κατά του Πούτιν

2007: Μέτοχος σε δημόσιες επιχειρήσεις

Έχοντας πτυχίο στο εμπορικό δίκαιο, ο Ναβάλνι άρχισε να αγοράζει από το 2007 μετοχές σε επιχειρήσεις που δεν ανήκουν 100% στο κράτος για να έχει πρόσβαση στα οικονομικά τους στοιχεία και να απαιτεί διαφάνεια.

Την ίδια χρονιά αποκλείστηκε από το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Yabloko.

Στην ιστοσελίδα του Rospil, παρακολουθεί από το 2010 τη διαφθορά στη διακυβέρνηση.

2011: Επικεφαλής των διαμαρτυριών κατά του Πούτιν

Τον χειμώνα του 2011, τίθεται επικεφαλής του κινήματος που αμφισβητεί τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών κόμμα.

Για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 2000, οι συγκεντρώσεις αυτές έχουν τόσο μεγάλη έκταση.

Του επιβάλλονται οι πρώτες ποινές φυλάκισης και ιδρύει το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK).

Ιούλιος 2013: Δίκη για απάτη

Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης στις 18 Ιουλίου του 2013 για υπεξαίρεση χρημάτων σε βάρος της Kirovles, εταιρίας υλοτομίας στην περιοχή Κίροφ, στη δυτική Ρωσία.

Καταγγέλλοντας μια διαδικασία με πολιτικό κίνητρο, του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή κατά την έφεσή του.

Σεπτέμβριος 2013: Υποψήφιος δήμαρχος στη Μόσχα

Γίνεται το πρόσωπο της αντιπολίτευσης με το 27,2% των ψήφων για τις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2013, απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο που ήταν από το περιβάλλον του Πούτιν.

Δύο χρόνια αργότερα, το κόμμα του, το Κόμμα της Προόδου, τέθηκε εκτός νόμου.

2017: Κατηγορίες κατά του Μεντβέντεφ

Σε έρευνα που αναρτήθηκε στο YouTube, κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι είναι επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας ακινήτων που χρηματοδοτείται από ολιγάρχες.

2018: Απαγόρευση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές

Το 2018 κατεβαίνει ως υποψήφιος για την προεδρία, αλλά η εκλογική επιτροπή απορρίπτει την υποψηφιότητά του λόγω της καταδίκης του στην υπόθεση Kirovles.

Αύγουστος 2020: Δηλητηρίαση

Στις 20 Αυγούστου του 2020, φθάνει ένα βήμα πριν από τον θάνατο.

Νοσηλευόμενος σε σοβαρή κατάσταση στη Σιβηρία, μεταφέρεται σε κώμα στο Βερολίνο, ύστερα από αίτημα των δικών του ανθρώπων.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο σε δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα Novitchok.

Ο Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν. «Απαράδεκτο» για τη Μόσχα.

Ιανουάριος του 2021: Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται

Επιστρέφοντας στη Ρωσία μετά την ανάρρωσή του, συλλαμβάνεται μόλις προσγειώνεται στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου του 2021. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του διαδηλώνουν.

Το περιβάλλον του κάνει μια σημαντική αποκάλυψη για το παλάτι που χτίζει ο Πούτιν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η έρευνα συγκεντρώνει δεκάδες εκατομμύρια views στο YouTube. Ο πρόεδρος το αρνείται.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η δικαιοσύνη μετατρέπει την προηγούμενή του ποινή με αναστολή για «απάτη» σε κάθειρξη δυόμιση ετών. Στέλνεται σε σωφρονιστική αποικία, 100 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Στις διαδηλώσεις υποστήριξής του, οι αρχές συλλαμβάνουν 10.000 ανθρώπους. Η οργάνωσή του κατά της διαφθοράς FBK κλείνει κατηγορούμενη για «εξτρεμισμό».

Στη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και σε μηνύματα που μεταδόθηκαν με τη μεσολάβηση των δικηγόρων του, δεν σταμάτησε να κατακρίνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάρτιος του 2022: Εννέα χρόνια στη φυλακή

Στις 20 Οκτωβρίου του 2021, λαμβάνει το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης.

Στη Ρωσία, κατατάσσεται στον κατάλογο με τους «τρομοκράτες και εξτρεμιστές».

Έχοντας κριθεί ένοχος για «απάτη» και «ασέβεια προς το δικαστήριο», καταδικάστηκε στις 22 Μαρτίου 2022 σε κάθειρξη εννέα ετών και μεταφέρθηκε σε φυλακή σε απόσταση 250 χλμ ανατολικά της Μόσχας, από όπου κατήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία.

Αύγουστος 2023: Νέα καταδίκη

Στις 4 Αυγούστου 2023, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό». Στη διάρκεια της δίκης κατήγγειλε «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα», αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Στις 25 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκε σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική. Ο ίδιος διαβεβαιώνει την επόμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι καλά.

Την 1η Φεβρουαρίου, ζητά να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15-17 Μαρτίου και που αναμένεται να επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ