icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα τελευταία χρόνια, ακτιβιστές για το περιβάλλον έχουν επιδοθεί σε μια νέα μορφή διαμαρτυρίας: Τελευταίο θύμα τους, η Μόνα Λίζα

Μετά από διάστημα πολλών μηνών, οι ακτιβιστές για το περιβάλλον έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ρίχνοντας αυτή τη φορά σούπα στη Μόνα Λίζα, στο Λούβρο. Αναμφίβολα, η επιλογή του συγκεκριμένου πίνακα τη δεδομένη χρονική στιγμή στη Γαλλία έχει μεγάλο συμβολισμό: Τις τελευταίες μέρες, στη χώρα πραγματοποιούνται πορείες διαμαρτυρίας από τους αγρότες που ζητούν να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα και να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για τη διευκόλυνσή τους.

Εκφράζουν δε τα παράπονά τους πως τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω του πληθωρισμού, όλα είναι πλέον πολύ πιο ακριβά, με αποτέλεσμα κάποιοι να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο παραγωγής. Πολλοί μάλιστα, αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να μένουν απούλητα.

Διαμαρτυρία με ντοματόσουπα

Πετώντας ντοματόσουπα, οι δύο ακτιβίστριες θέλησαν να περάσουν το μήνυμά τους: «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Θέλουμε υγιεινό και βιώσιμο φαγητό. Ο πρωτογενής τομέας μας είναι άρρωστος», φώναξαν προκαλώντας αναστάτωση στους επισκέπτες του μουσείου.

@6abcactionnews

Activists splattered the glass-covered "Mona Lisa" painting with soup at the Louvre Museum in Paris on Sunday, according to the food-security group behind the protest.

♬ original sound – 6abc Action News

Η Μόνα Λίζα ευτυχώς δεν υπέστη ζημιές, καθώς εδώ και 74 χρόνια έχει τοποθετηθεί προστατευτικό πλεξιγκλάς. Στην κίνηση αυτή προέβησαν οι υπεύθυνοι του μουσείου μετά από ρίψη υγρού οξέος που είχε πέσει στον πίνακα στο παρελθόν. Το πλεξιγκλάς είχε ανανεωθεί το 2019 και είχε προστατέψει τη διάσημη Τζοκόντα από την επίθεση με κέικ το 2022 από ακτιβιστές για το περιβάλλον.

Δεκάδες είναι τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις που γίνονται ενάντια σε έργα παγκόσμιας εμβέλειας. Οι ακτιβιστές προχωρούν στον βανδαλισμό διάσημων έργων τέχνης, ως ένα μέσο να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και να υπογραμμίσουν την ανάγκη για επείγουσα περιβαλλοντική δράση.

Οι πέντε πίνακες – θύματα επιθέσεων

1. Μόνα Λίζα αλειμμένη με κέικ

Τον Μάιο του 2021, ένας ακτιβιστής μεταμφιεσμένος σε ηλικιωμένη γυναίκα με αναπηρικό αμαξίδιο πλησίασε τον πίνακα και άλειψε το αλεξίσφαιρο γυαλί που τον προστατεύει με κέικ.

Όταν τον συνέλαβαν οι φύλακες του μουσείου, ο άνδρας φώναξε στα γαλλικά: «Σκεφτείτε τη Γη. Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν τη Γη. Σκεφτείτε το! Όλοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε τη Γη! Γι’ αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη».

@philipanyengo Wig wearing Eco-activist vandalised Mona Lisa by throwing a cake at the iconic painting. Ig:philipanyengo #art #painting #monalisa #paris #artlife #activist #tiktok #viral #viralvideo #insta #painting #philipanyengo ♬ Aloha Hey – HBz & Anna Grey & Agent Zed

Παρόλο που δεν προκλήθηκαν ζημιές στον πίνακα λόγω της προστατευτικής θήκης, στον άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής πολιτιστικών αντικειμένων.

2. Πουρές πατάτας στα Στάχυα του Μονέ

Τον Οκτώβριο του 2022, δύο ακτιβιστές από την ομάδα Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Μουσείο Barberini, εκτοξεύοντας πουρέ πατάτας στον πίνακα Les Meules (Τα Στάχυα) του Μονέ. Στη συνέχεια, κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο.

Οι ακτιβιστές αποκάλυψαν ότι ήθελαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπισθεί η κλιματική κρίση.

@newsweek Protestors against fossil fuels threw mashed potatoes at Claude Monet’s “Les Meules” and glued themselves to the gallery wall on Sunday. #news #newsweek ♬ original sound – Newsweek

Εξέφρασαν δε την απογοήτευσή τους, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η κοινωνία νοιάζεται περισσότερο για τη ζημιά που υφίστανται οι πίνακες ζωγραφικής παρά για τις καταστροφές στο περιβάλλον.

3. Σούπα για τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ

Τον Οκτώβριο του 2022, δύο ακτιβίστριες του Just Stop Oil έριξαν σούπα ντομάτας στα διάσημα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ. Κατά τη συνήθη πρακτική τους, μετά τη ρίψη σούπας, οι δύο γυναίκες κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο κάτω από τον πίνακα, φωνάζοντας παράλληλα για να τραβήξουν την προσοχή όλων των παρευρισκομένων.

Μία εκ των δύο απευθύνθηκε στο πλήθος, ρωτώντας: «Τι αξίζει περισσότερο, η τέχνη ή η ζωή;» Η γυναίκα άρχισε να λέει ότι το πετρέλαιο και τα καύσιμα είναι τόσο ακριβά που πολλές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζεστάνουν ούτε μία κονσέρβα σούπας.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο πίνακας δεν υπέστη ζημιές, καθώς βρισκόταν πίσω από προστατευτικό τζάμι.

4. Κολλημένος με την Κραυγή του Μουνκ

Τον Νοέμβριο του 2022, δύο ακτιβιστές για το περιβάλλον προσπάθησαν να κολλήσουν τα χέρια τους στην Κραυγή (The Scream), τον πιο διάσημο πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ. Παρόλο που δεν προκλήθηκαν ζημιές στον πίνακα που φυλάσσεται στο Μουσείο του Όσλο, η αστυνομία βρήκε υπολείμματα κόλλας στο γυαλί που τον προστατεύει.

Οι ακτιβιστές επέλεξαν τον συγκεκριμένο πίνακα, καθώς – σύμφωνα με τα όσα είπαν – ο κόσμος πρέπει να «ουρλιάζει» όταν οι νομοθέτες επιλέγουν να αγνοήσουν την επιστήμη, κάνοντας εμμέσως αναφορά στους παγκόσμιους ηγέτες που δεν παίρνουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

5. Σπάζοντας το γυαλί της Αφροδίτης του Ρόκεμπι

Τον Νοέμβριο του 2023, δύο ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή έσπασαν το γυάλινο κάλυμμα που προστάτευε τον διάσημο πίνακα του Ντιέγκο Βελάσκεθ, Η Αφροδίτη του Ρόκεμπι, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Οι ακτιβιστές χτύπησαν το γυαλί με σφυριά αρκετές φορές και μετά γύρισαν και απευθύνθηκαν στο κοινό. Λίγο πριν τη σύλλυψή τους, φώναξαν πως η βρετανική κυβέρνηση απογοητεύει συνέχεια τον λαό.

Παρόλο που οι ακτιβιστές για το περιβάλλον θέλουν να στρέψουν την προσοχή στην αναγκαιότητα μέτρων που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι αμφιλεγόμενες μέθοδοί τους έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως τέτοιου είδους πρακτικές φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times of India