icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μαζική η κινητοποίηση των αγροτών που διεκδικούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα και πάταξη των ελληνοποιήσεων - Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο κύριος όγκος των αγροτών, που έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας με κεντρικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας;», διεκδικώντας τα αιτήματά τους.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Αγρότες συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024.
Στόχος του συλλαλητηρίου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Εάν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Αγρότες συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024
Αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα ζητούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Έλληνες αγρότες, με τα τρακτέρ τους, διαμαρτύρονται μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές / Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η αστυνομία καθώς σιγά σιγά αρχίζουν να καταφθάνουν και άλλα τράκτερ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου θα υπάρξουν πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Αγρότες διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος
«No farmers, no food» είναι ένα από τα συνθήματα στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα / Πηγή: REUTERS/Louisa Gouliamaki

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Δημογλίδου: «Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

Στην πλατεία Συντάγματος έφθασαν οι πρώτοι αγρότες με τα τρακτέρ τους / Πηγή: REUTERS/Louisa Gouliamaki

Μέσο πίεσης οι διαδηλώσεις για τις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Star, ανέφερε σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα: «Το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων».

«Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;» συνέχισε.

Τα τρακτέρ στο αγροτικό συλλαλητήριο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν / Πηγή: REUTERS/Louisa Gouliamaki

«Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 αλλά και τη δέσμευσή του, από το 2025, να υπάρχει μία μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ – αλλά όχι κατάργησή του.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι αγροτικές διαδηλώσεις είναι ένα μέσο πίεσης που μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποιήσει όταν πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.