Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα μπλόκα των αγροτών. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα

Μετά τον συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου των Ευζώνων για δύο ώρες, το απόγευμα της Τετάρτης (21/02), οι αγρότες ξεκινούν και πάλι από σήμερα τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους. Στόχος είναι να αποφασισθεί η πορεία των διαμαρτυριών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προγραμματισθεί νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως τις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να του δώσουν αυτό το μέσο πίεσης προς την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε και ο ίδιος δηλώσει πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Οι επόμενες κινήσεις

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο μίας νέας συνάντησης με τον πρωθυπουργό, καθώς οι αγρότες χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και επιθυμούν η τιμή κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα να πέσει στα 7 λεπτά.

Επίσης, ζητούν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Θεωρούν επίσης πως είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια.

Σημαντικό παραμένει και το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων, με τους αγρότες να τονίζουν πως θα πρέπει να μπει ένα «τέλος» στα αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Παρόλο που οι περισσότεροι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης για να δουν πώς θα κινηθούν, όσοι προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα έχουν ήδη προτείνει νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι Μακεδόνες επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων.

Οι αγρότες από τη Θεσσαλία προσανατολίζονται στο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ εκκρεμεί και μία συνάντησή τους με τον κ. Μητσοτάκη για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Ντάνιελ στην περιοχή.