icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το εμβληματικό τραγούδι των 80s με το ένα δισεκατομμύριο προβολές γιόρτασε πρόσφατα τα 40ά του γενέθλια (1983-2023) και, όπως αναφέρεται σε σχόλιο στο YouTube, “It still goes strong”.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πήγαινες σε πάρτι τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 και να μη χόρευες μπλουζ το τραγούδι Total Eclipse of the Heart. Αλλά ακόμη και αν δεν το έκανες, ποτέ δεν είναι αργά: Χαμήλωσε τα φώτα, κλείσε τα μάτια και άσε τους Tyler και Dodd να σε ταξιδέψουν πίσω σε ανέμελες εποχές και εφηβικούς έρωτες.

Η ιστορία του θρυλικού τραγουδιού – που είναι σαν το παλιό καλό κρασί – ειπωμένη από τους Bonnie Tyler και Rory Dodd.

Bonnie Tyler

H Bonnie Tyler έχει μόλις υπογράψει συμβόλαιο με τη Sony αλλά θέλει να κάνει στροφή στο στυλ της από country rock σε rock. Παρακολουθεί τον Meat Loaf στο Old Grey Whistle Test του BBC να τραγουδάει το Bat Out of Hell και εκφράζει στον Muff Winwood της Sony την επιθυμία της να δουλέψει με τον Jim Steinman, ο οποίος τότε έγραφε για τον Meat Loaf.

Παρόλο που ο Muff είναι επιφυλακτικός, εκείνη επιμένει: «Θέλω απλώς να του το ζητήσεις», του λέει.

Στον Jim αρέσει πολύ η φωνή της και, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη γνωριμία τους, καλεί ξανά την Tyler μαζί με τον μάνατζέρ της στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη.

Ο Jim Steinman παίζει πιάνο ενώ ο Rory Dodd τραγουδά το Total Eclipse of the Heart. Η Tyler νιώθει από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το τραγούδι είναι δικό της.

Όταν το τραγούδι γίνεται επιτυχία, ο Meatloaf τσαντίζεται: «Γαμώτο! Αυτό το τραγούδι έπρεπε να είναι δικό μου»

Ηχογραφούν στο Power Station στη Νέα Υόρκη. Ο Steinman συνηθίζει να κάνει εννέα λήψεις του τραγουδιού και έπειτα να συζητά για το ποια είναι η καλύτερη: Και οι δύο καταλήγουν στη δεύτερη ηχογράφηση.

Το Total Eclipse of the Heart, σύμφωνα με τον Steinman, είχε αρχικά γραφτεί για μία μελλοντική μουσική εκδοχή του Νοσφεράτου χρόνια πριν, αλλά όμως δεν είχε ολοκληρωθεί ποτέ.

Την εποχή που ηχογραφούν, ο Meat Loaf αντιμετωπίζει προβλήματα με τη φωνή του. Όταν το τραγούδι γίνεται επιτυχία, ο τραγουδιστής λέει τσαντισμένα: «Γαμώτο! Αυτό το τραγούδι έπρεπε να είναι δικό μου».

Το βιντεοκλίπ γυρίζεται σε ένα τρομακτικό γοτθικής αρχιτεκτονικής πρώην άσυλο στο Surrey. Τα σκυλιά των φρουρών δεν πατούν καν το πόδι τους στα δωμάτια του κάτω ορόφου όπου πραγματοποιούνταν θεραπείες με ηλεκτροσόκ στους ασθενείς.

Πρόσφατα μία φίλη της Tyler ανακαλύπτει ένα γράμμα που της είχε γράψει την εποχή εκείνη – ανάμεσα σε άλλα, η τραγουδίστρια αναφέρει: «Ηχογράφησα ένα απίστευτο τραγούδι σήμερα. Το πρόβλημα είναι ότι είναι τόσο μεγάλο, που δεν νομίζω ότι θα το παίξει ποτέ κανείς».

Το Total Eclipse of the Heart κανονικά πρέπει να περιοριστεί στα τέσσερα από τα επτά λεπτά, αλλά τελικά όλοι το λατρεύουν και επιλέγουν να παίξουν την πλήρη version.

Rory Dodd

Ο 20χρονος Dodd συναντά τον Meat Loaf για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη όπου παίζουν μαζί σε μία παράσταση στο Broadway.

Τον θυμάται ως ένα θηρίο με καουμπόικο καπέλο να καυχιέται: «Κανείς δεν τραγουδάει πιο ψηλά από μένα». Ο Dodd έχει το θάρρος να απαντήσει: «Λοιπόν, υποθέτω ότι εγώ το κάνω».

Αρχικά, το Total Eclipse of the Heart γράφεται για να τραγουδηθεί ως ντουέτο από τον Doddy και τη Bonnie

Ο Meatloaf τον παροτρύνει να γνωρίσει τον Jimmy. Έτσι, ο Dodd τραγουδά στο Bat Out of Hell και σε πολλούς άλλους δίσκους του Steinman για πολλά χρόνια μετά.

Ο Steinman του δίνει το παρατσούκλι Icehead επειδή είναι από ένα ψαροχώρι του Καναδά. Μία μέρα τον παίρνει τηλέφωνο και του λέει: «Έι, Icy! Έγραψα ένα τραγούδι. Θέλεις να έρθεις να το τραγουδήσεις;»

Συνήθως τον βάζει να κάνει φωνητικά για να παρουσιάσει ένα τραγούδι σε κάποιο καλλιτέχνη, αλλά το Total Eclipse of the Heart γράφεται για να τραγουδηθεί ως ντουέτο από τον Doddy και τη Bonnie.

Στον Steinman αρέσει η αντιστροφή των ρόλων με τη γυναικεία φωνή να καλύπτει το τραχύ μέρος και τον άντρα να αποτελεί τον αγγελικό τενόρο.

Ο Jim είναι ένας υπέροχος πιανίστας αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν βαμπίρ: Του αρέσει να δουλεύει τη νύχτα. Ο Doddy τραγουδά για 10 ώρες και τελικά ο Steinman του ζητά να κάνει απλώς την εισαγωγή στο ντουέτο για το Eclipse. Και κάπως έτσι, βρίσκεται να τραγουδάει το Turn around bright eyes στις 2 το πρωί.

Σχετικά με την εισαγωγή του τραγουδιού, ο Doddy αναφέρει σε βίντεο τη σημασία του να ακούς το τραγούδι για να δεις τι πραγματικά χρειάζεται: Μία απλή αρμονία (Harmony 101) ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε το Total Eclipse – και όχι πομπώδη φωνητικά – κάτι για το οποίο αρχικά κατακρίθηκαν και εκείνος αλλά και ο Steinman.

Τελικά το όνομα του Doddy δεν μπαίνει ποτέ στο τραγούδι μαζί με αυτό της Bonnie– και αυτό τον πονάει πολύ.

Ωστόσο, παραδέχεται ότι θα έδινε τα πάντα να ξανακούσει τον ήχο του τηλεφώνου του και το Steinman να του λέει από την άλλη γραμμή: «Hey, Icy. Έγραψα ένα τραγούδι. Θέλεις να έρθεις να το τραγουδήσεις;»

Με πληροφορίες από: The Guardian