Σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έχει το δικό του γκρο πλαν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 17 Μαρτίου.

Φωτίζοντας τις πολύπλευρες πτυχές ενός καλλιτέχνη που διατρέχει διαφορετικές μορφές τέχνης και έκφρασης, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της αναπαράστασης, της αλληγορικής δύναμης των εικόνων και της επικοινωνίας του καλλιτεχνικού έργου με τον θεατή, το 26o ΦΝΘ προβάλλει το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή, Η Καρδιά του Ταύρου (working title), για την παράσταση Εγκάρσιος Προσανατολισμός.

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (Onassis Culture), το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε ειδικο slot ως work in progress.

σκηνή από ασπρόμαυρη ταινία-ντοκιμαντέρ

Στο ιδιότυπο αυτό χρονικό του Έλληνα δημιουργού και καλλιτέχνη, η σκηνοθέτις ακολουθεί την περιοδεία της παράστασης στις ευρωπαϊκές σκηνές.

Το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έκανε ελληνική πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 202, ταξίδεψε σε 3 ηπείρους, 20 χώρες, 31 πόλεις, το είδαν περισσότεροι από 80.000 θεατές και αποθεώθηκε από τον Τύπο.

Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί η βίντεο – εγκατάσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τίτλο Inside και η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ εξερευνά το κινηματογραφικό έργο του σπουδαίου δημιουργού, προβάλλοντας τις μικρού μήκους ταινίες του, Nowhere και Primal Matter.

Σε αυτές, ο Παπαϊωάννου ξαναχορογραφεί το θεατρικό του έργο μέσα από τις ιδιότητες του κινηματογραφιστή και του μοντέρ, επαναδιατυπώνοντάς το με κινηματογραφικούς όρους.

Το περιοδικό Πρώτο Πλάνο, που θα κυκλοφορήσει στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδας Εύας Στεφανή.

Ο αγαπημένος δημιουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, τόσο για τις προβολές των ταινιών, όσο και για την εγκατάσταση Inside.

Αναζητώντας το φως

Στο έργο Εγκάρσιος Προσανατολισμός (Transverse Orientation), το οποίο ξεκίνησε το παγκόσμιο ταξίδι του το 2021, ο Παπαϊωάννου μάς προσανατολίζει προς την πηγή του φωτός.

Εγκάρσιος Προσανατολισμός ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα έντομα για να διατηρούν μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό – ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει.

Αντλώντας έμπνευση από τον μύθο του Μινώταυρου και τον συμβολικό του πυρήνα, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου υπερβαίνει τη γραμμικότητα, τις υφιστάμενες σχέσεις εξουσίας και ιεραρχίας και τις παγιωμένες βεβαιότητες για τις έννοιες της καταγωγής και της ταυτότητας, προτείνοντας μια προσέγγιση ρευστή και δυναμική, η οποία επανεφευρίσκει τη γλώσσα, την επικοινωνία και τα σύνορα που μας χωρίζουν από το Άλλο και το διαφορετικό.

Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή ακολουθεί την περιοδεία του έργου στις ευρωπαϊκές σκηνές και παρατηρεί από απόσταση αναπνοής, με την τολμηρή ματιά της, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του, στην προσπάθειά τους να δώσουν σχήμα και πνοή στο έργο.

Η κάμερα κατέγραφε επί δύο χρόνια σκηνές από τις πρόβες και τις παραστάσεις στη Λυών, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη, το Τελ Αβίβ, έως και την τελευταία παράσταση στο Σαν Φρανσίσκο.

Η είσοδος στην προβολή του για το κοινό είναι ελεύθερη.

Περισσότερα για το (πάντα αγαπημένο) Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο filmfestival.