«Οι άνθρωποι φοβούνται να πουν να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η γενοκτονία, ζούμε σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν κάτι αν πουν ζήτω η ειρήνη» δήλωσε ο Ιταλός καλλιτέχνης

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε το φημισμένο ιταλικό φεστιβάλ τραγουδιού Sanremo, μετά την από σκηνής έκκληση του ράπερ Ghali, ο οποίος συμμετείχε στον τελικό του διαγωνισμού, να «σταματήσει η γενοκτονία» στη Γάζα.

Ο Alon Bar, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιταλία, δήλωσε ότι το φεστιβάλ, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τηλεθεατές και επιλέγει τον Ιταλό υποψήφιο για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, χρησιμοποιήθηκε για «τη διάδοση του μίσους και της πρόκλησης με επιφανειακό, ανεύθυνο τρόπο».

«Στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, μεταξύ των 1.200 θυμάτων ήταν πάνω από 360 νέοι που σφαγιάστηκαν και βιάστηκαν κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova» έγραψε ο Alon Bar στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Άλλοι 40 από αυτούς απήχθησαν και βρίσκονται ακόμη στα χέρια των τρομοκρατών. Το φεστιβάλ του Sanremo θα μπορούσε να είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του προς αυτούς. Είναι κρίμα που αυτό δεν συνέβη».

Ο Χουσάμ Αλ-Ατάρ με το παρατσούκλι Νεύτωνας εργάζεται , για να φωτίζει το σκηνή του στη Γάζα

Η Noemi Di Segni, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι απογοητεύτηκε που ο διαγωνισμός δεν χρησιμοποιήθηκε για να απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων.

Εν μέσω πυρών, ο Roberto Sergio, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai, ο οποίος μεταδίδει το φεστιβάλ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του «με τον λαό του Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα». Σημείωσε ότι τα προγράμματα του δικτύου «αφηγούνται καθημερινά την τραγωδία των ομήρων στα χέρια της Χαμάς» και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ενώ θα θυμούνται τη «σφαγή» της 7ης Οκτωβρίου.

«Πάντα μιλούσα για αυτά τα θέματα»

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση πρεσβευτή του Ισραήλ, ο Ghali δήλωσε σε εκπομπή της Domenica In της τηλεόρασης Rai:

«Πάντα μιλούσα για αυτά τα θέματα, από τότε που ήμουν παιδί, όχι από την 7η Οκτωβρίου … το γεγονός ότι ο πρέσβης μιλάει έτσι δεν είναι καλό. Η πολιτική της τρομοκρατίας συνεχίζεται, οι άνθρωποι φοβούνται να πουν να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η γενοκτονία, ζούμε σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν κάτι αν πουν ζήτω η ειρήνη».

Άλλοι καλλιτέχνες έκαναν επίσης αντιπολεμικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο τραγουδιστής Eros Ramazzotti είπε «όχι άλλο αίμα, όχι άλλοι πόλεμοι» ενώ ο ράπερ και τραγουδιστής Dargen D’Amico είπε: «Υπάρχουν παιδιά κάτω από τις βόμβες, χωρίς νερό και χωρίς φαγητό. Η σιωπή μας αποτελεί συνυπευθυνότητα».

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ του Sanremo – τον τελικό του οποίου κέρδισε φέτος η Angelina Mango – σπάνια περνάει χωρίς διαφωνίες ή χωρίς επικρίσεις από τα ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γερουσιαστής του κόμματος του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός, Giorgia Meloni που δήλωσε ότι «ένα μουσικό φεστιβάλ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να μιλήσει κανείς για μια διεθνή κρίση, ειδικά αν αυτό γίνεται προς μια κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από BBC