icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στα άδυτα μιας αμφιλεγόμενης γαλλικής αίρεσης που πίστευε ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από τους εξωγήινους και στις αρχές της χιλιετίας ισχυρίστηκε πως έφτιαξε ανθρώπινο κλώνο, ρίχνει φως το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Raël: The Alien Prophet»

Είναι ίσως ένα από τα πιο καθηλωτικά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στην δημοφιλή πλατφόρμα. Το Raël, the Alien Prophet, που streamάρει στο Netflix, εμβαθύνει στον κόσμο μιας αμφιλεγόμενης γαλλικής αίρεσης, γνωστής ως κίνημα Raëlian, η οποία ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε τον πρώτο ανθρώπινο κλώνο στον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ιδρύθηκε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1970 από τον Claude Vorilhon, ο οποίος σήμερα ακούει στο όνομα Raël.

Θεωρούσε τον εαυτό του ως τον 40ο και τελευταίο προφήτη και πίστευε, ότι ένα επιστημονικά προηγμένο είδος, που ονομάζεται «Ελοχίμ», δημιούργησε την ανθρωπότητα μέσω της κλωνοποίησης.

Η κλωνοποίηση ως δρόμος για την αθανασία

Το κίνημα Raëlian ήταν πεπεισμένο ότι η κλωνοποίηση των ανθρώπων θα οδηγούσε στην αθανασία.

Όταν Σκωτσέζοι ερευνητές κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ένα πρόβατο το 1997, τη Ντόλι, η ραελιανή εκκλησία το θεώρησε ως σημάδι για να αρχίσει να προσπαθεί να φτιάξει τους δικούς της κλώνους.

Την ίδια χρονιά ο Raël ίδρυσε μια εταιρεία, την Clonaid, με τη χημικό Brigette Boisselier ως διευθύνουσα σύμβουλο.

Ο δικηγόρος Mark Hunt χρηματοδότησε τις αρχικές προσπάθειες κλωνοποίησης της Clonaid, επειδή ο μικρός γιος του, ο Andrew, είχε πεθάνει σε ηλικία 10 μηνών κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση γενετικών ανωμαλιών.

Σύμφωνα με το ABC News, ο Hunt πλήρωνε την Boisselier 5.000 δολάρια το μήνα για να ξεκινήσει ένα εργαστήριο, με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα παιδί με πανομοιότυπο DNA με τον νεκρό γιο του.

Αλλά το 2001 εξήγησε ότι χώρισαν οι δρόμοι του με την Clonaid και τον Boisselier επειδή διαφωνούσε με τις πεποιθήσεις της εταιρείας. «Ενδιαφέρονταν περισσότερο να προβάλλει και να προωθήσει στον Τύπο τη θρησκεία της και ότι την επιστήμη», δήλωσε ο Hunt.

Ο ισχυρισμός για ανθρώπινο κλώνο

Το 2001 το Κογκρέσο ψήφισε την απαγόρευση κάθε ανθρώπινης κλωνοποίησης στις ΗΠΑ, πράγμα που σήμαινε ότι οι Raëlians και η Clonaid έπρεπε να μεταφέρουν τις προσπάθειές τους αλλού.

Τον Δεκέμβριο του 2002, η Boisselier ισχυρίστηκε ότι οι επιστήμονες είχαν κλωνοποιήσει με επιτυχία ένα κοριτσάκι, την Eve, το οποίο γεννήθηκε με καισαρική τομή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το CBS News, η Boisselier είπε: «Το μωρό είναι πολύ υγιές. Οι γονείς είναι ευτυχισμένοι. Ελπίζω να τους θυμάστε, όταν μιλάτε για αυτό το μωρό, όχι σαν ένα τέρας, σαν κάποιο αποτέλεσμα από κάτι που είναι αηδιαστικό».

Αλλά όταν η Clonaid πιέστηκε να αποδείξει το επίτευγμά της, αρνήθηκε να προσφέρει αποδείξεις, σύμφωνα με το PBS News Hour.

Μια καλοστημένη φάρσα;

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος και επιστήμονας Michael Guillen δημιούργησε μια ομάδα για να προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς για την Eve, αλλά δήλωσε στο CNN στις αρχές Ιανουαρίου 2003 ότι τού αρνήθηκαν την πρόσβαση στο μωρό και τη μητέρα.

«Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να έχει η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων πρόσβαση στο υποτιθέμενο μωρό και την υποτιθέμενη μητέρα. Και δεν μας δόθηκε αυτή η πρόσβαση», εξήγησε και πρόσθεσε: «Έτσι, προς το παρόν, πρέπει να αποδεχτώ την πιθανότητα ότι πρόκειται για μια απολύτως καλοστημένη φάρσα».

Ο Claude Vorilhon ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει επιτυχημένους ανθρώπινους κλώνους, αλλά λείπουν οι αποδείξεις
Ο Claude Vorilhon ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει επιτυχημένους ανθρώπινους κλώνους, αλλά λείπουν οι αποδείξεις / Πηγή: EPA PHOTO AFP/MAURICIO LIMA

Τον Ιανουάριο του 2003, πραγματοποιήθηκε ακροαματική διαδικασία στη Φλόριντα για να καθοριστεί αν θα έπρεπε να οριστεί κηδεμόνας για το παιδί, λόγω φόβων για εκμετάλλευση.

Κατά την ακρόαση, η Boisselier κατέθεσε ότι δεν είχε δει η ίδια το μωρό, αλλά είχε δει μόνο βίντεο, που είχαν γυριστεί στο Ισραήλ.

Ο δικαστής της κομητείας Broward County, John Frusciante, απέρριψε στη συνέχεια την υπόθεση, λέγοντας ότι αρνείται να δώσει στην υπόθεση περισσότερη αξιοπιστία από όση της είχε ήδη δοθεί.

Τον Οκτώβριο του 2004, η Boisselier ισχυρίστηκε ότι είχε δημιουργήσει συνολικά 13 κλώνους. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους.

Στο βιβλίο Raël: The Alien Prophet, η Boisselier υποστηρίζει ότι η Eve είναι καλά, αν και έχει ελάχιστη επαφή μαζί της.

Ενώ ο Raël, η Boisselier και η Clonaid ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει επιτυχημένους ανθρώπινους κλώνους, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δημιούργησαν ποτέ κάτι άλλο, εκτός από μια καταιγίδα στα μέσα ενημέρωσης.

Στο top 10 του ελληνικού Netflix

Όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς, το ντοκιμαντέρ για τον πνευματικό ηγέτης του Ραελιανού Κινήματος φιγουράρει στη λίστα της συνδρομητικής πλατφόρμας στην Ελλάδα.

Στην κορυφή βρίσκεται το ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού», ενώ στην 2η θέση βρίσκεται η «Γκριζέλντα» με πρωταγωνίστρια τη Sofia Vergara. Την τριάδα συμπληρώνει το πάντα κλασικό «House, M.D.» ενώ ευχάριστη έκπληξη για την ελληνική παραγωγή οι δύο σειρές του ANT1+, «Σέρρες» και «Σώσε με».

Το ντοκιμαντέρ για τον προφήτη φιγουράρει στην 9η θέση του πρόσφατου Top10.

  1. Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού
  2. Γκριζέλντα
  3. House, M.D.
  4. Σέρρες
  5. Σώσε με
  6. Το Δις Εξαμαρτείν
  7. Baby Bandito
  8. Yellowstone
  9. Ραέλ: Ο Προφήτης των Εξωγήινων
  10. Βερολίνο

Με πληροφορίες από Business insider