icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η ταινία είναι μία προσπάθεια της σκηνοθέτριας να κάνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα μάτια τους

Όσο η ακτιβίστρια του body positivity, Όμπρεϊ Γκόρντον, μιλούσε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της, ο πατέρας της Ράστι γύρισε και ψιθύρισε με περηφάνια στο άτομο που καθόταν δίπλα του: «Αυτή είναι η κόρη μου»

Αυτή η τρυφερή, φαινομενικά αθώα στιγμή, που έρχεται προς το τέλος του ντοκιμαντέρ Your Fat Friend, θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη χωρίς το βλέμμα της κάμερας, αλλά είναι μία στιγμή γεμάτη νοήματα: Ο Ράστι με δυσκολία μπορούσε να πει τη λέξη «χοντρός» όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ, πριν από έξι χρόνια.

«Οι γονείς μου είναι οι ήρωες αυτής της ταινίας, χωρίς αμφιβολία», αναφέρει η Γκόρντον στο CNN μιλώντας για την ταινία που κυκλοφορεί τώρα στην Ευρώπη, πριν ξεκινήσει περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά. «Εγώ κατά κάποιο τρόπο συχνάζω κυρίως στο ίδιο μέρος και όλοι μαζί κάνουμε ένα ταξίδι».

Μία viral επιστολή για τη χοντροφοβία

Αυτό το κενό μεταξύ του ακτιβισμού της Γκόρντον, της προσπάθειάς της να διακωμωδήσει την αυθόρμητη αντι-παχυσαρκία του κόσμου και αυτής της «μεγάλης διαφοράς μεταξύ του πού βρισκόταν η οικογένειά της» και πού έχει φτάσει τώρα, ήταν που τράβηξε το ενδιαφέρον της σκηνοθέτριας Jeanie Finlay.

Πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλοί, ενώ στην πραγματικότητα, κάνουμε τη ζωή των χοντρών εξαιρετικά δύσκολη

«Δεν είναι μία ξεκάθαρη ιστορία όπου υπάρχει ένας καλός και ένας κακός», αναφέρει η Γκόρντον. «Είναι κάπως σαν να έχουμε εκπαιδευτεί όλοι να πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλοί, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουμε τη ζωή των χοντρών ανθρώπων εξαιρετικά δύσκολη».

Οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2017, λίγο αφότου η ζωή της Γκόρντον άλλαξε ανεπανόρθωτα. Η τελευταία είχε γράψει μία επιστολή σε έναν αδύνατο φίλο της μετά από μία διαφωνία τους σχετικά με την εικόνα του σώματος. Ένας τρίτος φίλος, στον οποίο η Γκόρντον είχε ζητήσει να τη διορθώσει, πρότεινε να δημοσιεύσει την επιστολή στο διαδίκτυο.

Εκείνη συμφώνησε υπό τον όρο να δημοσιευτεί ανώνυμα. Σύντομα, η επιστολή έγινε viral, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες likes και προβολές.

Αλήθειες από τη «Χοντρή σας φίλη»

Με το ψευδώνυμο “Your Fat Friend”, άρχισε να γράφει ανώνυμα στο blog της, παρουσιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος κάνει τη ζωή των χοντρών ανθρώπων πιο δύσκολη.

Η Γκόρντον έχει αναφερθεί στον πανικό που διακατέχει ένα χοντρό άτομο κατά την επιβίβασή του σε αεροπλάνο, στα κομπλιμέντα που δέχεται κατά καιρούς και αφορούν στο «θάρρος» της να μην καλύπτει τα «μη ελκυστικά» σημεία του σώματός της, στο πώς είναι να μην πιστεύει κανείς ότι το χοντρό σώμα της είναι στην πραγματικότητα υγιές, στα πλάγια βλέμματα κάθε φορά που επισκέπτεται το γυμναστήριο.

Το Your Fat Friend, περιγράφει λεπτομερώς και τις διαδικτυακές αντιδράσεις στα όσα γράφει η Γκόρντον στα social media: Την κακοποίηση, τις απειλές θανάτου και το doxing που υπέστη – δηλαδή, την αποκάλυψη προσωπικών της πληροφοριών στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της – παράλληλα με τα μηνύματα αλληλεγγύης.

Η γυμνή αλήθεια

Η ταινία για τη Finlay είναι ένας τρόπος να κάνει τους ανθρώπους να ανοίξουν τα μάτια τους: Τα πρώτα πλάνα του ντοκιμαντέρ απεικονίζουν την Γκόρντον να κολυμπάει σε πισίνα. Η κάμερα εστιάζει πάνω στις ραγάδες. Δεν είναι ούτε ηδονοβλεπτική ούτε μία γκλαμουράτη εικόνα – απλά παρουσιάζει την Γκόρντον με έναν αντικειμενικό τρόπο.

«Απλώς πες τη λέξη χοντρό», λέει η Gordon σε ένα συνοδευτικό voiceover, διαβάζοντας δυνατά ένα από τα δοκίμιά της. «Όχι καμπυλόγραμμο ή παχουλό ή ατσούμπαλο ή χνουδωτό ή πιο χουουλιάρικο ή μεγαλόσωμο ή γεμάτο ή με βαριά κόκαλα ή queen-size ή παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Απλά πείτε χοντρό».

Χώρος για να ωριμάσει το κοινό

Αλλά ενώ η Γκόρντον γίνεται όλο και περισσότερο ορατή κατά τη διάρκεια της ταινίας, περνώντας τα μηνύματά της κατά της χοντροφοβίας, οι γονείς της, Παμ και Ράστι, φαίνεται να νιώθουν άβολα.

Ο Ράστι δεν μπορεί καν να πει τη λέξη «χοντρός». Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, η Παμ μιλά για την εποχή που έστελνε την έφηβη Γκόρντον σε κατασκηνώσεις Weightwatchers.

«Αυτό που εκτιμώ τόσο πολύ στην ταινία είναι ότι εξετάζει τα πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή των χοντρών ανθρώπων με την ίδια τρυφερότητα που εξετάζει τους χοντρούς ανθρώπους. Υπάρχει χώρος για τους γονείς μου να ωριμάσουν και να αλλάξουν, υπάρχει χώρος και για το κοινό να ωριμάσει και να αλλάξει», λέει η Γκόρντον.

Μεγάλες ιστορίες από «μικροκοσμικές» ταινίες

«Πάντα είχα την άποψη ότι η δημιουργία ‘μικροκοσμικών’ ταινιών είναι ένας τρόπος να αφηγείσαι πραγματικά μεγάλες ιστορίες», παρατηρεί η Γκόρντον. Υπάρχουν στιγμές που η ταινία φτάνει πέρα από τις προσωπικές της εμπειρίες, όπως όταν επιδεικνύει τη συλλογή της από vintage βιβλία διατροφής ή όταν ηχογραφεί το δημοφιλές podcast της Maintenance Phase, στο οποίο διακωμωδεί τις πιο γελοίες πτυχές της βιομηχανίας ομορφιάς και ευεξίας.

«Οι ιστορίες για τους χοντρούς ανθρώπους εξακολουθούν να είναι σπάνιες στην ποπ κουλτούρα και, όταν λέγονται – όπως η ταινία Η φάλαινα του Darren Aronofsky (2022) ή η ταινία του 2001 Βαριά Ερωτευμένος – συχνά «φιλτράρονται μέσα από τον φακό των ιστοριών που κάνουν τους αδύνατους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους – συνήθως εις βάρος των χοντρών», αναφέρει η Γκόρντον.

«Είναι πολύ εύκολο να καείς από θυμό, απογοήτευση και απομόνωση», προσθέτει γιατί «όσο κι αν θα ήθελα να με ακούσουν οι αδύνατοι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο που με ακούνε οι χοντροί, απλά δεν το κάνουν».

Με πληροφορίες από CNN