icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ελάχιστα άτομα στον κόσμο το έχουν ακούσει

Μετά από μια περιπετειώδη ιστορία νομικών κενών και αμφιβόλου οικονομικής διαχείρισης, το Once Upon a Time in Shaolin, το θρυλικό πια μουσικό άλμπουμ της χιπ-χοπ που δημιούργησε ο de facto ηγέτης των Wu-Tang Clan, RZA, και ο συνεργάτης του γκρουπ, Cilvaringz, κυκλοφορεί τώρα ως NFT.

Τα νέα έγιναν γνωστά στις 13 Ιουνίου, με μια δήλωση των νέων ιδιοκτητών του άλμπουμ PleasrDAO, μιας κολεκτίβας κρυπτονομισμάτων που ειδικεύεται στα ψηφιακά έργα τέχνης. «Το πιο ακριβό άλμπουμ στον κόσμο είναι τώρα διαθέσιμο για 1 δολάριο», έγραψαν στο X. «Μπείτε στον θάλαμο και εξασφαλίστε ένα αντίγραφο».

Η superfan Jenna Willson είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς είναι στολισμένη κυριολεκτικά από το κεφάλι μέχρι τα νύχια στα αφιερώματα της μπάντας, της οποίας δεν έχει χάσει ούτε συναυλία όπως δηλώνει.

Μιλώντας στο BBC η ίδια δείχνει τα τατουάζ της και δεν κρύβει την απορία της για την… ψυχραιμία των υπόλοιπων φαν του συγκροτήματος.

«Δεν ξέρω πώς όλοι απλά κάθονταν και κουνούσαν το κεφάλι τους με τα νέα για το NFT. Κόντευα να τα χάσω. Ήταν τόσο καλά νέα… Κλασικοί Wu-Tang”, είπε η ίδια και εκτιμά πως το συγκρότημα κερδίζει διαρκώς νέους οπαδούς.

Υπενθυμίζεται πως προ ενός μηνός το άλμπουμ, που θεωρείται σπάνιο κομμάτι της ιστορίας του χιπ χοπ πρόκειται εκτίθεται στο Μουσείο Παλαιάς και Σύγχρονης Τέχνης από τις 15 έως τις 24 Ιουνίου.

Το άλμπουμ είναι μέρος μιας έκθεσης που θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των δωρεάν εισιτηρίων για ιδιωτικές επισκέψεις θα είναι περιορισμένος.

Είναι μέρος της έκθεσης «Namedropping» του μουσείου με τα σπάνια αντικείμενα τα οποία «κατέχουν μυστικιστικές ιδιότητες που υπερβαίνουν τις υλικές συνθήκες του», δήλωσε ο διευθυντής Jarrod Rawlins.

Το ίδιο το άλμπουμ δεσμεύεται από μια νομική συμφωνία που αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει εμπορική εκμετάλλευση μέχρι το 2103, αν και μπορεί να παιχθεί σε ιδιωτικά πάρτι. Έτσι ελάχιστοι μόνο άνθρωποι στον πλανήτη έχουν ακούσει αποσπάσματα από τα 31 κομμάτια του.

Η ιστορία ενός άλμπουμ – έργο τέχνης

Οι Wu-Tang Clan ανακοίνωσαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2014 ότι θα δημιουργούσαν ένα μόλις αντίγραφο του Once Upon a Time in Shaolin για να πωληθεί σε πλειοδότη.

Το άλμπουμ ήρθε σε ένα χειροποίητο σκαλισμένο κουτί από νικέλιο, με ένα δερματόδετο χειρόγραφο από περγαμηνή που περιέχει τους στίχους, το πιστοποιητικό αυθεντικότητας και ένα νομικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιοκτήτης απαγορεύεται να δώσει στη δημοσιότητα τα 31 κομμάτια πριν περάσουν 88 χρόνια.

Κυκλοφορώντας μόνο ένα αντίγραφο του άλμπουμ, το συγκρότημα ήθελε «να βγάλει ένα έργο τέχνης που κανένας άλλος δεν έχει κάνει στην ιστορία της (μοντέρνας) μουσικής» είπε στο Forbes το 2014 το μέλος των Wu-Tang , Robert «RZA» Diggs .

Το άλμπουμ δημιουργήθηκε επίσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποτίμηση της μουσικής ως μορφής τέχνης στην ψηφιακή εποχή, είπε ο RZA στη συνέντευξη. Παρομοίασε, επίσης, το άλμπουμ με ένα έργο τέχνης του Πικάσο ή με ένα αρχαίο αιγυπτιακό δημιούργημα.

Από τότε, το άλμπουμ έχει μια ιστορία σχεδόν εξίσου ασυνήθιστη με την κυκλοφορία του.

Ποιοι το έχουν ακούσει

Μια ομάδα δυνητικών αγοραστών και δημοσιογράφων άκουσε ένα 13λεπτο δείγμα το 2015, όταν ο διαβόητος επενδυτής, επιχειρηματίας και στέλεχος φαρμακευτικών, Martin Shkreli (Pharma Bro) το απέκτησε για περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια – καθιστώντας το, εκείνη την εποχή, το πιο ακριβό μουσικό άλμπουμ στον κόσμο που πουλήθηκε ποτέ. Ανέβασε, μάλιστα, αποσπάσματα της μουσικής στο YouTube για να γιορτάσει τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Αλλά οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ το κατέσχεσαν όταν ο Shkreli καταδικάστηκε για απάτη, εξαπάτηση επενδυτών και συνωμοσία το 2017.

Το άλμπουμ στη συνέχεια πωλήθηκε στην κολεκτίβα ψηφιακής τέχνης Pleasr, η οποία το δάνεισε στο MONA για τα πάρτι ακρόασης που θα διεξαχθούν μεταξύ 15 και 24 Ιουνίου.

Η έκθεσή του τώρα βοηθά στην υλοποίηση του «τολμηρού οράματος του γκρουπ να κάνει ένα άλμπουμ μεμονωμένο αντίγραφο ως έργο τέχνης».

Με πληροφορίες από BBC