icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται αρχιμουσικός στο Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου;

Η Joana Mallwitz είναι η πρώτη γυναίκα μαέστρος που ορίζεται αρχιμουσικός της Γερμανικής συμφωνικής ορχήστρας του μεγάρου μουσικής του Βερολίνου (Konzerthaus).

Για αρκετούς μήνες, η Μητρόπολη της κλασικής μουσικής προανήγγελλε την άφιξη της άγνωστης μέχρι πρόσφατα, αλλά ταλαντούχας μουσικού στην κεφαλή του Μεγάρου Μουσικής.

Όταν στέκεσαι μπροστά από μία ορχήστρα, σε απασχολεί μονάχα ένα ερώτημα: Λειτουργεί ή όχι; Από αυτό εξαρτάται η ζωή ενός μαέστρου.

Την χαρακτήριζαν ως το επόμενο μεγάλο βήμα και όχι αδίκως. Η Mallwitz αποτελεί την πρώτη γυναίκα μαέστρος που διορίζεται αρχιμουσικός σε οποιαδήποτε από τις επτά μεγάλες ορχήστρες του Βερολίνου.

Παράλληλα, φέρνει και ένα φρέσκο αέρα, καθώς σε ηλικία μόλις 38 ετών, είναι μακράν η νεότερη μαέστρος που αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός τόσο μεγάλου μουσικού οίκου.

Η γερμανική πρωτεύουσα, αποτελεί εδώ και τουλάχιστον τρεις αιώνες αποδεδειγμένα ένα μουσικό κέντρο που συνεχώς ακμάζει, γεννώντας κορυφαία ρεύματα και ταλέντα.

Ο διορισμός λοιπόν μίας γυναίκας, για πρώτη φορά, σε τόσο υψηλή θέση σε μία κορυφαία ορχήστρα στο χώρο του Βερολίνου, φέρνει μία μεγάλη τομή στην κλασική μουσική. Παράλληλα ανοίγει το δρόμο και για άλλες ορχήστρες σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να ακολουθήσουν το παραδείγματα της.

Η ίδια ωστόσο, χειρίζεται το ζήτημα με εξαιρετική λεπτότητα και προσοχή. Σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε σε συνέντευξη της στον Guardian, η Mallwitz αναφέρει πως το φύλο της «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δουλειά μου. Όταν στέκεσαι μπροστά από μία ορχήστρα, σε απασχολεί μονάχα ένα ερώτημα: Λειτουργεί ή όχι; Από αυτό εξαρτάται η ζωή ενός μαέστρου».

Παρόλο που η Mallwitz θέλει να επικεντρώνεται στη δουλειά της, προσθέτει πως «αντιλαμβάνομαι ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη να μιλάμε για αυτά τα θέματα. Η τέλεια κατάσταση θα ήταν αν φτάναμε σε ένα σημείο όπου δεν θα έχει πλέον ενδιαφέρον ούτε καν να μου κάνετε αυτήν την ερώτηση».

Joana Mallwitz – αντίθεση της απαρχαιωμένης εικόνας του μαέστρου

Ποια είναι όμως η Joana Mallwitz, που η Der Spiegel την έχει περιγράψει ως την «αντίθεση της απαρχαιωμένης εικόνας του μαέστρου»; Η Mallwitz ασχολείται με τη μουσική ήδη από την παιδική ηλικία των 3 ετών και έκτοτε έχει αφιερωθεί πλήρως υπηρετώντας αυτό που αγαπάει.

Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και ΜΜΕ στο Ανόβερο. Το 2014 έγινε Γενική Μουσική Διευθύντρια στο Theater Erfurt, αποτελώντας τότε το νεότερο άτομο στην Ευρώπη σε τέτοια θέση. Το 2019 ανακηρύχθηκε μαέστρος της χρονιάς από το περιοδικό Openwelt.

Ξέρετε, υπάρχουν επίσης τόσοι πολλοί άλλοι άνθρωποι εκεί έξω, άνδρες και γυναίκες, που αποτελούν τον αντίποδα του αρχαίου μαέστρου.

Οι μουσικοί κριτικοί, ο οποίοι δεν διακρίνονται για τις επαινετικές τους δηλώσεις δείχνουν ενθουσιασμένοι για την Mallwitz.

Την χαρακτηρίζουν ως μία καλλιτέχνη αναζωογονητική, ριψοκίνδυνη γεμάτη ωμότητα και υψηλή ποιότητα, η οποία μπορεί να βυθιστεί στα περίπλοκα χρώματα της ορχήστρας. Μία εξαιρετικά ταλαντούχα μαέστρος αφιερωμένη στην τέχνη της μουσικής, η οποία ωστόσο διακρίνεται και για τη σεμνότητα της.

Όπως άλλωστε δήλωσε και η ίδια, «Ξέρετε, υπάρχουν επίσης τόσοι πολλοί άλλοι άνθρωποι εκεί έξω, άνδρες και γυναίκες, που αποτελούν τον αντίποδα του αρχαίου μαέστρου».

Η Mallwitz δεν ανακουφίζεται. Όπως λέει και η ίδια, «Δεν αρκεί πλέον να λέω ότι θα βάλω το επίσημο παλτό μου, θα ανέβω στη σκηνή, θα υποκλιθώ, θα διευθύνω τη συμφωνία μου και θα περιμένω να προσελκύσω τον κόσμο στην αίθουσα συναυλιών. Θα ήταν αλαζονικό να πιστεύει κανείς ότι αυτό ισχύει.»

Στόχος της είναι να προσεγγίσει ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν το πάθος που μπορεί να τους δημιουργήσει ενδεχομένως η κλασική μουσική. Όνειρο της, να ταξιδεύει το κοινό με τη μουσική της και με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνεί το πάθος της.

Με πληροφορίες από: Guardian