icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η αλήθεια πίσω από τους μύθους και τις φήμες για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Είστε από αυτούς που παρακολούθησαν το Alexander: The Making of a God στο Netflix και τώρα αναρωτιέστε ποια είναι η αλήθεια για τη σεξουαλικότητα του Μέγα Αλέξανδρου; Ήταν όντως ομοφυλόφιλος όπως υποδηλώνουν οι ιστορικές φήμες;

Το ντοκιμαντέρ, έξι επεισοδίων, του Netflix προσφέρει μια κρυφή ματιά, μέσα από την κλειδαρότρυπα, σε πιο προσωπικές στιγμές της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παραθέτοντας στοιχεία, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι δημιουργοί του, βασισμένα στην ακαδημαϊκή γνώση, την αρχαιολογία, αλλά και στις συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

«Μέσα από συνεντεύξεις και με ειδικούς και καθηλωτικές αναπαραστάσεις, αποκαλύπτεται η μοναδική ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η επιθυμία του να κατακτήσει τον κόσμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περίληψη του ντοκιμαντέρ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Φίλιππο Β’, ανέλαβε το θρόνο το 336 π.Χ. σε ηλικία 20 ετών. Μέχρι τα 30 του, είχε χτίσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, φτάνοντας μέχρι τα βάθη της Ινδίας. Θεωρείται έτσι ένας από τους πιο επιτυχημένους –αλλά και διαβόητους– στρατιωτικούς διοικητές όλων των εποχών.

Η προσωπική του ζωή παραμένει ωστόσο μυστήριο. Όσον αφορά δε στη σεξουαλικότητά του, έχει συζητηθεί έντονα από τους ιστορικούς. Ήταν όντως ομοφυλόφιλος; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη.

Η ανησυχία της μητέρας του

Μια πτυχή της ιστορίας που ίσως μαρτυρά κάτι για τη σεξουαλικότητά του, είναι η ανησυχία της μητέρας του για το γεγονός ότι δεν ενδιαφερόταν για τις γυναίκες.

«Περιφρονούσε τις αισθησιακές απολαύσεις σε τέτοιο βαθμό που η μητέρα του ανησυχούσε μήπως δεν μπορέσει να κάνει απογόνους», έγραψε ο Ρωμαίος ιστορικός του πρώτου αιώνα, Quintus Curtius Rufus, καθώς υπάρχουν αρχεία που αναφέρουν ότι η μητέρα του, του έφερε κάποτε μια εταίρα που ονομαζόταν Callixena και παρακάλεσε τον γιο της να πάει για ύπνο μαζί της.

Ο Αλέξανδρος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι ιστορικοί όπως ο Τζέιμς Ντέιβιντσον να θεωρούν ότι θα μπορούσε να ήταν ομοφυλόφιλος.

Η ιστορία της Huskins και του συζύγου της παρουσιάζεται στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix

Σύμφωνα πάντως με τον Έλληνα φιλόσοφο και βιογράφο Πλούταρχο, ο οποίος έζησε μεταξύ 46 μ.Χ. και 119 μ.Χ. περίπου, ο Αλέξανδρος έκανε σεξ με μία γυναίκα: τη Βαρσίνη, την κόρη του Αρταβάζου Β’ της Φυργίας. Διάφορες αναφορές υποστηρίζουν ότι τον δελέασε η ομορφιά της και οι εντυπωσιακές γνώσεις της στην ελληνική λογοτεχνία.

Μετά τη Βαρσίνη, ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε τρεις φορές: πρώτα με τη Ρωξάνα της Βακτριανής, στη συνέχεια με τη Στάτειρα, κόρη ενός Πέρση βασιλιά, και τέλος με την Παρυσάτη, της οποίας ο πατέρας κυβερνούσε επίσης την Περσία.

Αλλά επειδή ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν στρέιτ.

Είχε άνδρες συντρόφους;

Όσον αφορά στις πιθανές σχέσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου με άνδρες, εκείνος που αναφερόταν πιο συχνά ήταν ο Ηφαιστίωνας, ένας ευγενής στρατηγός.

Ο Ηφαιστίωνας περιγράφεται από τον Ρωμαίο ιστορικό, Κούρτιος Ρούφος ως «ο μακράν πιο αγαπητός από όλους τους φίλους του βασιλιά».

Η streaming πλατφόρμα υποστηρίζει πως «στην πραγματικότητα o Ηφαιστίωνας δεν ήταν απλώς επιστήθιος φίλος, αλλά ίσως η μεγάλη του αγάπη».

Η σκηνή που έχει αναμοχλεύσει τις συζητήσεις εντοπίζεται στα πρώτα 10 λεπτά του εναρκτήριου επεισοδίου της σειράς, όταν ο Μακεδόνας βασιλιάς, μετά από μία πάλη με τον Ηφαιστίωνα, φιλάει στο στόμα και στο σώμα τον φίλο του, ενώ ανταλλάσσουν μερικά τρυφερά χάδια.

Την ίδια ώρα, ο Πτολεμαίος τους κοιτάει, αναφέροντας στον Αλέξανδρο: «Καλό θα ήταν ο βασιλιάς να φοράει ρούχα».

Ο Ηφαιστίωνας είχε μεγαλώσει μαζί με τον Αλέξανδρο και ήξερε όλα τα μυστικά του, ενώ σύμφωνα με τον σημερινό Άγγλο ιστορικό, Robin Lane Fox, θα μπορούσε να ήταν εραστές.

Ο Ηφαιστίωνας αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πιθανούς εραστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ένας άλλος πιθανός εραστής του Αλέξανδρου ήταν ο αυλικός Μπαγκόας – που περιγράφεται από τον Ρούφος ως «ένα αγόρι στο άνθος της παιδικής ηλικίας με τον οποίο ο Δαρείος ήταν στενά δεμένος και με τον οποίο θα συνδεθεί στενά αργότερα και ο Αλέξανδρος».

Και πάλι, η σχέση αυτή συζητείται έντονα, με άλλους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι ο Μπαγκόας απλώς εκμεταλλεύτηκε τον βασιλιά επειδή είχε εχθρούς που ήθελε να κρατήσει μακριά.

Η αμφιφυλοφιλία στην ιστορία

Στο ερώτημα, τελικά, εάν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ομοφυλόφιλος, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η σύγχρονη γλώσσα και η ορολογία που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για το σεξ και τις σεξουαλικές εμπειρίες, είναι πολύ διαφορετική από την εποχή του 300 π.Χ..

Στην αρχαία Ελλάδα, ορολογία όπως «γκέι», «λεσβία» και «αμφιφυλόφιλος» δεν υπήρχε.

Όπως μαρτυρούν τα ιστορικά αρχεία, ο Μέγας Αλέξανδρος απολάμβανε σχέσεις με άτομα διαφορετικού φύλου, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν gay – ή οτιδήποτε άλλο – απλώς και μόνο επειδή δεν υπήρχε η λέξη για να περιγράψει ο ίδιος τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο. Έτσι δεν μπορούσε και κανένας άλλος.

Ομοίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι κοινωνικές στάσεις απέναντι στο φύλο και τη σεξουαλικότητα ήταν εντελώς διαφορετικές στην αρχαία Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η ομοφυλοφιλία ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ενώ οι Αθηναίοι ειδικότερα δεν τη θεωρούσαν αντίθετη ούτε στη φύση, ούτε στη θρησκεία.

Επομένως, όχι, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ομοφυλόφιλος με τον σύγχρονο όρο, αλλά σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να του άρεσαν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Αυτό τον έκανε αμφιφυλόφιλο; Λοιπόν, ενδεχομένως μπορεί, τουλάχιστον στα «χαρτιά».

Με πληροφορίες από το ThePinkNews