icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το γεγονός ότι ήταν η τελευταία φορά που θα περνούσαν δημιουργικό χρόνο όλοι μαζί, εκτόξευσε την αξία του έργου.

Σε δημοπρασία βγαίνει ο μοναδικός γνωστός πίνακας που ζωγράφισαν οι Beatles, σχεδόν έξι δεκαετίες μετά τη δημιουργία του.

Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε και από τα τέσσερα μέλη του ιστορικού συγκροτήματος και αποτέλεσε μία διέξοδο ηρεμίας σε μία περίοδο ταραχής.

Ο πίνακας θα βγει στο σφυρί την 1η Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s και η τιμή του προβλέπεται να κυμανθεί από 400 έως και 600 χιλιάδες δολάρια.

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τον μοναδικό γνωστό πίνακα που δημιούργησαν οι Beatles;

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1966, όταν το ιστορικό συγκρότημα αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο. Ντυμένοι ασορτί με τα παραδοσιακά ιαπωνικά κιμονό, γνωστά ως Happi, οι Beatles ήθελαν να δείξουν τον σεβασμό τους στην κουλτούρα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι Beatles παίζουν μουσική
Όλες οι συναυλίες των Beatles στην Ιαπωνία έγιναν sold out / Πηγή: SHIMPEI ASAI

Παρόλα αυτά, οι Ιάπωνες εθνικιστές δεν είδαν με καλό μάτι την πενθήμερη περιοδεία της βρετανικής μπάντας στη χώρα τους. Θεωρούσαν τους Beatles εμβλήματα της εισβολής δυτικών προτύπων στην Άπω Ανατολή.

Οι συναυλίες είχαν διοργανωθεί για να πραγματοποιηθούν στο Nippon Budokan, ένα σημαντικό κέντρο πολεμικών τεχνών που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο. Για κάποιους, η διοργάνωση μιας ποπ συναυλίας σε έναν τέτοιο ιερό χώρο αποτελούσε βεβήλωση.

Τα μέτρα ασφαλείας που διαμορφώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδείας ήταν δρακόντια. Το συγκρότημα περιορίστηκε σχεδόν για όλο το πενθήμερο στην πολυτελή προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Hilton στο Τόκιο.

Ο χώρος ήταν διαρκώς περικυκλωμένος από νεαρούς οπαδούς της μπάντας, αλλά και από ορκισμένους προστάτες της ιαπωνικής παράδοσης, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα.

Οι Beatles παίζουν μουσική στη συναυλία στην Ιαπωνία
Όλες οι συναυλίες των Beatles στην Ιαπωνία έγιναν sold out / Πηγή: SHIMPEI ASAI

Οι φανς του θρυλικού συγκροτήματος, όμως, δεν έχαναν την ευκαιρία να χαρίζουν διάφορα δώρα στα μέλη των Beatles. Ακόμα και εργαλεία που θα ταίριαζαν περισσότερο σε έναν ζωγράφο, όπως ξύλινα πινέλα, νερομπογιές και λαδομπογιές, όσο περίεργο και αν μοιάζει.

Ζωγράφιζαν, σταματούσαν, έδιναν μία συναυλία και επέστρεφαν στο υπό διαμόρφωση έργο τέχνης τους

Και τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος τα χρησιμοποίησαν, δημιουργώντας μια άλλη μορφή τέχνης από αυτήν που είχαν συνηθίσει!

Αφού άπλωσαν ένα φύλλο λεπτού ιαπωνικού χαρτιού πάνω σε ένα τραπέζι, τοποθέτησαν στο κένρο μία κεραμική λάμπα για να το φωτίσουν και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν το Images of a Woman.

Για τις επόμενες ημέρες, οι Beatles ζωγράφιζαν, σταματούσαν, έδιναν μία συναυλία και επέστρεφαν στο έργο τέχνης τους.

Κάθε μέλος των Beatles δούλευε το δικό του τεταρτημόριο στον πίνακα και στη συνέχεια έβαζε την υπογραφή του. Σε κάθε πλευρά του χρωματιστού πίνακα αποτυπωνόταν μία συναρπαστική εικόνα από το μυαλό του εκάστοτε μουσικού.

Ζωηρά χρώματα με νότες ψυχεδέλειας πότιζαν το ιαπωνικό χαρτί και σύντομα ο πίνακας ήταν έτοιμος.

Στο σημείο που είχαν τοποθετήσει τη λάμπα, έβαλαν την τελευταία πινελιά, όπως όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι. Την υπογραφή τους.

Όταν η περιοδεία έφτασε στο τέλος της, το έργο χαρίστηκε στο Fan Club των Beatles στην Ιαπωνία, ενώ αργότερα πέρασε στα χέρια συλλεκτών.

Δύο γυναίκες στην Ιαπωνία με φοράνε μπλούζες που γράφουν Beatles
Το Images of a Woman δημιουργήθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία των Beatles / Πηγή: SHIMPEI ASAI

Το Images of a Woman δημιουργήθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία των Beatles.

Παρόλο που και τις πέντε βραδιές οι συναυλίες στην Ιαπωνία ήταν sold out, δύο μήνες μετά, οι Beatles εγκατέλειψαν τις κοινές περιοδείες τους.

Ήταν η τελευταία φορά που θα βρίσκονταν στο Τόκιο ως συγκρότημα.

Το Images of a Woman αποτελεί τον μοναδικό γνωστό πίνακα που δημιούργησαν τα μέλη του συγκροτήματος. Αυτό ωστόσο που δίνει ίσως ακόμα μεγαλύτερη αξία στο έργο τέχνης είναι το γεγονός ότι οι Beatles δεν θα περνούσαν ποτέ ξανά τόσο δημιουργικό χρόνο μαζί.

Με πληροφορίες από BBC