Progress bar
Big picture

Η φρίκη του πολέμου μέσα από έναν σπαρακτικό αποχωρισμό

Ταξίδι στον κόσμο των εικόνων μέσα από τις βραβευμένες φωτογραφίες των Siena photo awards 2023.

Χάρη στο ευρύ φάσμα των κατηγοριών και τις υψηλού επιπέδου συμμετοχές, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, είναι πλέον ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διαγωνισμούς φωτογραφίας παγκοσμίως.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ξεχώρισαν, κάποιες έχουν αιχμαλωτίσει την βαρβαρότητα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρόσωπα ενός παιδιού και μιας κυρίας στην Ουκρανία.

Την τιμητική της είχε και η ομορφιά της φύσης. Σαλαμάνδρες, καμήλες, ψάρια, λιοντάρια ακόμα και… δεινόσαυροι φιγουράρουν σε κάποια εντυπωσιακά καρέ.

Τους φωτογράφους ενέπνευσε και η κλιματική κρίση, το «ξύπνημα ενός ηφαιστείου», ο αθλητισμός, αλλά και ιδιαίτερες παραδόσεις κι έθιμα γεμάτα χρώμα.

Φωτογραφία της χρονιάς | Georgy: Ο Georgy Keburia αποχαιρετά τη σύζυγό του Maya και τα παιδιά του σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Οδησσό της Ουκρανίας, καθώς επιβιβάζονται σε τρένο για την πόλη Λβιβ στις 5 Μαρτίου 2022. Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει γίνει εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς οι μάχες εντείνονται. Εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν από πόλεις όπως η Μαριούπολη, η Χερσώνα και το Μικολάιβ, προσπαθούν απεγνωσμένα να προλάβουν ένα τρένο και να φύγουν για ένα ασφαλές μέρος, πριν η βία του πολέμου φτάσει στην πόλη. Την ίδια ώρα, άνδρες όπως ο Georgy πρέπει να μείνουν να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν τη χώρα και τις οικογένειές τους. Φωτογράφος: Salwan Georges/Siena photo awards 2023

Η ομορφιά της φύσης | The awakening of a giant | Δεύτερη θέση: Το Villarrica είναι το πιο ενεργό κι επικίνδυνο ηφαίστειο στη Χιλή. Μετά από 7 χρόνια αδράνειας, άρχισε να παρουσιάζει σημάδια δραστηριότητας, γεγονός που ώθησε τις Αρχές να σημάνουν κίτρινο συναγερμό. Η φωτογραφία απαθανατίζει ένα εντυπωσιακό φακοειδές σύννεφο που φωτίζεται από την πυρακτωμένη λάβα του κρατήρα, η οποία βρίσκεται πλέον κοντά στην επιφάνεια.

Πηγή: Φωτογράφος: Francisco Negroni/Siena Awards 2023

Sports in action | The Cloud | Τρίτη θέση: Στην απόλυτη σιωπή, που διακόπτεται μόνο από τις φυσαλίδες αέρα, ένας δύτης εκπαιδεύεται σε μία άβυσσο γλυκού νερού κινούμενος από τον πυθμένα προς την επιφάνεια. Το θειούχο σύννεφο κάτω από αυτόν αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό οπτικό εφέ. Αρχικά, φαίνεται στερεό, αλλά στη συνέχεια διαλύεται όπως τα σύννεφα.

Πηγή: Φωτογράφος: Fabrice Guerin/Siena Awards 2023

Η ομορφιά της φύσης | New generation | Πρώτη θέση: Θηλυκές σαλαμάνδρες, γνωστές και ως σαλαμάνδρες του Savi, γεννούν τα αυγά τους σε βυθισμένα κλαδιά στα κρύα νερά ενός ρέματος των Απέννινων στο Εθνικό Πάρκο Foreste Casentinesi της Ιταλίας.

Πηγή: Φωτογράφος: Fabio Savini/Siena Awards 2023

Ταξίδια και περιπέτειες | Following their tradition! | Πρώτη θέση: Στην Umm al Quwain, κάθε χειμώνα οι καμηλιέρηδες βάζουν τις καμήλες τους στη θάλασσα για μπάνιο. Το αλμυρό νερό πιστεύεται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, που βοηθούν τις καμήλες να απαλλαγούν από τσιμπούρια, ψύλλους και άλλα παράσιτα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πανάρχαια αραβική παράδοση, η πρακτική αυτή γίνεται όλο και λιγότερο συχνή στην περιοχή, λόγω της ανάπτυξης νέων ξενοδοχείων και θερέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής.

Πηγή: Φωτογράφος: Shyjith Onden Cheriyath/Siena Awards 2023

Υποβρύχια ζωή: Fish Eats Fish | Πρώτη θέση: Στη φύση είναι σύνηθες τα ψάρια να τρέφονται με άλλα ψάρια για να επιβιώσουν, αλλά αυτή η σκηνή που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μίας κατάδυσης στο Anilao των Φιλιππίνων, δείχνει εξαιρετική αποφασιστικότητα. Η νεαρή σφυρίδα είχε σχεδόν καταβροχθιστεί ολόκληρη από ένα σαυρόψαρο, αλλά με απίστευτη προσπάθεια κατάφερε να απελευθερωθεί και να ξεφύγει λίγα λεπτά μετά τη λήψη της φωτογραφίας.

Πηγή: Φωτογράφος: Lilian Koh/Siena Awards 2023

Ντοκιμαντέρ και φωτορεπορτάζ | Hopeless | Τρίτη θέση: Μία φάλαινα είναι παγιδευμένη σε μία σημαδούρα, χωρίς να μπορεί να κινηθεί και αντιμετωπίζει έναν αργό και οδυνηρό θάνατο. Είναι μία τραγική συνέπεια του ανθρώπινου εγωισμού και της αποτυχίας μας να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας και την ευθύνη μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη.

Πηγή: Φωτογράφος: Alvaro Herrero Lopez Beltran/Siena Awards 2023

Τα ζώα στο περιβάλλον τους | Lions in Lines | Πρώτη θέση: Στην αφρικανική σαβάνα, καθώς πλησιάζει η εποχή της ξηρασίας και το χορτάρι κιτρινίζει, τα λιοντάρια γίνονται ακόμη πιο αόρατα, καθώς εναρμονίζονται άψογα με το περιβάλλον τους. Καθώς η Τόρι εντόπιζε τις πατημασιές τους στο έδαφος, ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε ένα απρόσμενο θέαμα: Μία αγέλη λιονταριών εμφανίστηκε μπροστά της, περπατώντας σε μία γραμμή και ακολουθώντας τα ίχνη των τροχών του αυτοκινήτου της.

Πηγή: Φωτογράφος: Torie Hilley/Siena Awards 2023

Ντοκιμαντέρ και φωτορεπορτάζ | Olena Curillo: Face of Ukraine's War | Τιμητική διάκριση: Η Olena Curillo, 56 ετών, στέκεται σοκαρισμένη, με το πρόσωπό της καλυμμένο από το ίδιο της το αίμα, λίγο μετά το χτύπημα ρωσικού πυραύλου στην πολυκατοικία της, τις πρώτες ώρες του πολέμου στο Τσιχούιβ της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή: Φωτογράφος: Wolfgang Schwan/Siena Awards 2023

Ντοκιμαντέρ και φωτορεπορτάζ | Kherson boy | Πρώτη θέση: Στις 11 Νοεμβρίου 2022, οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Χερσώνα από τη ρωσική κατοχή. Σε μια κατάμεστη πλατεία το πλήθος σιωπά, καθώς ο πρόεδρος Ζελένσκι εκφωνεί ομιλία. Ο Glib, ένα 13χρονο αγόρι, ακούει προσεκτικά στην πρώτη σειρά. Μετά από μήνες φόβου και αβεβαιότητας, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου, μπορεί επιτέλους να βγει από το σπίτι του.

Πηγή: Φωτογράφος: Andras D. Hajdu/Siena Awards 2023

Street Photography | A la station balneaire | Πρώτη θέση: Σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της Γαλλίας, ένα βενζινάδικο μεταμορφώνεται ξαφνικά σε έναν εντυπωσιακό βατήρα, από τον οποίο μερικά αγόρια πηδούν στη θάλασσα με τολμηρά και εκπληκτικά ακροβατικά, δημιουργώντας μία εκπληκτική και εντυπωσιακή σκηνή.

Πηγή: Φωτογράφος: Benoit Segalen/Siena Awards 2023

Sports in action | Catch Me If You Can | Πρώτη θέση: Ο Γκραντ Χόλογουεϊ της ομάδας των ΗΠΑ προπορεύεται στην κούρσα του ημιτελικού των 60μ. με εμπόδια των ανδρών, κατά την τρίτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στην Stark Arena του Βελιγραδίου. Ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 7,29 δευτερόλεπτα, ισοφαρίζοντας το υπάρχον παγκόσμιο ρεκόρ του, και συνέχισε την πορεία του στη διοργάνωση κερδίζοντας και στον τελικό.

Πηγή: Φωτογράφος: Samuel Barnes/Siena Awards 2023

Κάτω των 20 | Women's dance | Πρώτη θέση: Παρά τους όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλονται στις γυναίκες στο Ιράν, νεαρές από το Κουρδιστάν επιλέγουν να γιορτάσουν το Nowruz, τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς που πέφτει κατά την εαρινή ισημερία, φορώντας πολύχρωμα ρούχα και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.

Πηγή: Φωτογράφος: Mobin Shahvaisi/Siena Awards 2023

Street Photography | Jurassic street | Τιμητική διάκριση: Αινιγματική και ανησυχητική, η σκηνή διαδραματίζεται στους δρόμους μίας μεγάλης πόλης. Το πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου με ανοιχτό πορτμπαγκάζ, μία φοβισμένη γυναικεία φιγούρα, οι σκιές δύο δεινοσαύρων, ένα παιχνίδι μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας που πυροδοτεί έναν κύκλο συνειρμών.

Πηγή: Φωτογράφος: Massimiliano Faralli/Siena Awards 2023

Ντοκιμαντέρ και φωτορεπορτάζ | Revolutions Live | Τιμητική διάκριση: Ένας διαδηλωτής προστατεύει γενναία έναν συναγωνιστή του από τη βία, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης αστυνομικών και διαδηλωτών σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία κατά των καταγγελλόμενων θηριωδιών της ινδικής κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων.

Πηγή: Φωτογράφος: Debarchan Chatterjee/Siena Awards 2023

Συναρπαστικά πρόσωπα και χαρακτήρες | Shooting Range Participant | Πρώτη θέση: Η Aliyana Stokes, 10 ετών, και ο αδελφός της Bryson Stokes, 5 ετών, συμμετέχουν σε ένα μάθημα για την ασφάλεια των όπλων για παιδιά στο Choppa Community, ένα πεδίο βολής στο αγροτικό Maryland. Πρόκειται για ένα μέρος όπου Αφροαμερικανοί κάτοχοι όπλων συγκεντρώνονται για να μάθουν την ασφάλεια των όπλων, την αυτοάμυνα και να έχουν ένα μέρος για εξάσκηση σε στόχους.

Πηγή: Φωτογράφος: Matt Mcclain/Siena Awards 2023